Hlavní obsah

RECENZE: Život a dílo Chinaski v deseti kapitolách

Právo, Jan Šída

Biografické knihy, které mapují existenci skupin, bývají obvykle suchopárné a nudné. Zvláště když se jedná o kapelu, která stále vystupuje. Musíme si tedy vždy klást otázku, čemu nebo komu taková publikace prospívá.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Skupina Chinaski

Článek

V případě knihy o skupině Chinaski nazvané jasně a zřetelně Chinaski poprvé je však třeba zdůraznit, že vznikla především jako dárek pro fanoušky k dvacátému výročí skupiny. Je to ale dostatečný důvod pro vznik podobné knihy?

Zpěvák a kytarista Michal Malátný vypráví příběh kapely od počátků až do současnosti. Je posledním zakládajícím členem. Jeho spolupracovník Jan Hlaváč dal pak Malátného vyprávění správné spisovatelské řemeslo.

Foto: nakladatelství Daranus

Michal Malátný: Chinaski poprvé

Hlavní nedostatek většiny podobných biografií, totiž jejich nepřehlednost a zahlcenost bezcennými informacemi, překonává tato kniha filmovým střihem či klipovou dynamikou.

Malátný prolíná děje a skáče z obrazu do obrazu. Vždy je ale schopen si ohlídat smysluplnost příběhu a načasovanost pointy. Hlaváč naopak svými klasicky pojatými rozhovory s dalšími členy skupiny a lidmi jí blízkými dává publikaci potřebný rytmus.

K atraktivitě díla přispívá neobvyklá otevřenost a syrovost historek. Malátný otevírá Pandořinu skříňku plnou hádek, rvaček a traumat. Na druhou stranu tíhu výpovědi odlehčí zkratkou a nadsázkou, a tak se dozvíme, jak se tyká Karlu Gottovi či jak se pije borovička se skupinou No Name.

Díky tomu všemu je čtenář vtažen do děje tak, že se od knihy těžko odtrhává. Jako by zpovzdálí sledoval a někdy i zažíval historky skupiny na vlastní kůži.

Právě tato uvěřitelnost dělá skvěle popsanou historii jedné poprockové formace.

Michal Malátný: Chinaski poprvé
Daranus, 255 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám