Hlavní obsah

Olomoucké muzeum vyzývá sběratele Káji Saudka

Právo, far

Muzeum umění Olomouc chce vzdát hold králi českého komiksu Kájovi Saudkovi na retrospektivě, kterou chystá od února do května příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Filmové plakáty od Káji Saudka

Článek

Žádá tak o pomoc soukromé sběratele. „Aby byla výstava skutečně reprezentativní, potřebujeme pomoc sběratelů, kteří by byli ochotni zapůjčit Saudkovy originály. Ve veřejných sbírkách je totiž Kája Saudek zastoupen jen minimálně,“ vysvětlil ředitel muzea Michal Soukup.

Výstava nazvaná Hommage Kája Saudek, která bude zahájena 6. února a potrvá do 18. května, by měla být v Olomouci jedním z hlavních lákadel jarní výstavní sezóny.

„Chceme Saudka představit komplexně. Nejen jako autora legendárních komiksů, například Pepík Hipík, Muriel a andělé nebo LipsTullian, ale také jako uměleckého solitéra úspěšně pendlujícího mezi prací pro film a televizi, užitou grafikou, ilustrační a volnou malířskou tvorbou,“ přiblížil Soukup koncept retrospektivy.

Ta vzniká ve spolupráci s Galerií Mona Lisa a nakladatelstvím Arbor Vitae, jež u příležitosti výstavy připravuje druhé vydání monografie o životě a díle autora.

Reklama

Výběr článků

Načítám