Hlavní obsah

K pokladu katedrály svatého Víta přibyly nové unikátní předměty

Novinky, vrb, mak
Praha

Svatovítský poklad obohatila dvě nová umělecká díla - kalich a patena. Slavnostní událost se konala v pátek při příležitosti oslavy 670. výročí položení základního kamene katedrály, které se zúčastnil i milánský arcibiskup kardinál Angelo Scola.

Svatovítský poklad je bohatší o kalich a patenu.Video: Novinky

 
Článek

Stříbrný kalich s pláštěm z pákistánského onyxu zdobený červenými almandiny byl vytvořen na základě podnětu pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky zlatníkem Pavlem Šrytrem. Jedná se o reminiscenci na kalich sv. Vojtěcha, který se nachází v Polsku. Ořech kalichu tvoří fylit nalezený na vrcholu Sněžky. Oba kameny byly zpracovány v dílně brusiče Jakuba Vorla v Roztokách u Jilemnice.

Nohu kalichu zdobí zmenšenina kopie Palladia země české, jehož korunka je osázena českými granáty. Dílo tak symbolicky propojuje svatovojtěšskou, svatováclavskou a cyrilometodějskou tradici. Podle barokních legend totiž darovala staroboleslavský reliéf svatému Václavu jeho babička Ludmila. Patena, tedy miska používaná při slavení díkůvzdání,  je také vyrobena ze stříbra a na povrchu ozdobena emailem ve tvaru symbolického katedrálního kříže.

Velikost celé mešní soupravy je přizpůsobena použití v katedrále. Kalich i patena jsou tedy větší, než bývá zvykem. „Předměty budou užívány během mší v katedrále svatého Víta,” doplnil mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Svatovítský poklad, jehož součástí se obě umělecká díla stala, patří mezi nejvýznamnější umělecké sbírky u nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám