Hlavní obsah

Rathova autogramiáda: O podpis stáli hlavně obyvatelé Hostivice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý poslanec David Rath (dříve ČSSD), který je souzen pro podezření z korupce, ve čtvrtek v pražské Malostranské besedě podepisoval svoji knihu Absurdní proces. Autogramiády se zúčastnilo několik desítek lidí, převážně zástupci médií a středočeského města Hostivice, kde Rath žije. Dorazil také expremiér Jiří Paroubek a jeho manželka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

David Rath podepisoval 21. listopadu v Praze svoji novou knihu s názvem Absurdní proces.

Článek

Publikace shrnuje knihy Přisedněte si a Hra pokračuje, které Rath napsal ve vazbě, z níž ho po 18 měsících na svobodu propustili 11. listopadu.

"Ani nevíte, jak jsem šťastný, že vás vidím někde jinde než v soudní síni," sdělil přítomným novinářům Rath.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

David Rath podepisoval 21. listopadu v Praze svojí novou knihu s názvem Absurdní proces. Přítomna byla i Petra Paroubková, která Rathovu knihu vydala.

Knihu vydala nakladatelka a manželka někdejšího premiéra Petra Paroubková, editorkou rukopisu byla bývalá Rathova mluvčí Berill Mascheková.

"Kniha Přisedněte si se prodávala velmi dobře, koupilo si ji téměř 10 000 lidí. Tentokrát jsme Absurdní proces vydali ve standardním třítisícovém nákladu a doufáme, že ho celý prodáme," řekla Paroubková.

Paroubková: Knihkupectví se o knihu porvala

Od vydání knihy Přisedněte si uplynul rok, Rath nyní rozšířil knihu o druhý díl. Údajně plánuje i třetí část, což však vydavatelství nepotvrdilo.

Za knihu sepsanou za mřížemi inkasoval Rath minulý rok 700 000 korun, celkově bude jeho honorář podle Paroubkové činit přes jeden milión korun. Kniha Přisedněte si šla na pulty knihkupectví loni začátkem října.

"Velká knihkupectví se o knihu porvala," pochvalovala si zájem o knihu Paroubková. Autor prý z obavy před soudními žalobami pozměnil některá jména.

Rathova publikace si zatím vede lépe, než když například expremiér Paroubek vydal v roce 2006 knihu Můj život v politice. Té se prodalo asi 1500 kusů, přičemž celkový náklad činil 3000 kusů. Na druhou stranu další dvě knihy Ve službě republice a Plnou parou v politice vydělaly Paroubkovi podle nakladatelství čtyři milióny korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

David Rath (vlevo) podepisoval 21. listopadu v Praze svojí novou knihu s názvem Absurdní proces. Přítomen byl i Jiří Paroubek (vpravo) a jeho manželka Petra, která Rathovu knihu vydala.

Skupina okolo Ratha podle žalobce způsobila škodu ve výši desítek miliónů korun. Sedmimiliónovou částku dostal podle obžaloby jen za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku.

Kriminalisté Ratha zadrželi loni v polovině května v Rudné u Prahy, když odcházel ze schůzky, na které byl také bývalý poslanec Petr Kott obžalovaný z korupce v kauze Ratha. V rukou Rath nesl kartonovou krabici a tvrdil, že je v ní víno. Ukázalo se ale, že byla plná bankovek.

Podle žalobce Patera Jiráta to byl úplatek. Rath od začátku tvrdí, že o penězích nevěděl a situaci si neumí vysvětlit. Při hlavním líčení, které začalo počátkem srpna, ale naznačil, že peníze se mohly týkat krajských voleb. Hlavní líčení v kauze pokračuje v prosinci. Kott byl posledním aktérem kauzy, který zůstával ve vazbě, propuštěn byl dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám