Hlavní obsah

Barevné pop-rockové album Kofe-In nabízí i Katarínu Landlovou

Právo, Aneta Holá

Dosud spíše elektro-rocková parta z Opavy Kofe-In říká, že její nové album je rockovější než všechna předchozí. Současné dění v kapele a její další směřování přiblížil frontman Jan Kunze.

Kofe-in

Článek

Nové album předznamenal klip k pilotní písni Moje dobré nebe, tentokrát jste ale při jeho realizaci vsadili na jiný produkční tým. Co vás k tomu vedlo?

S Allanem Šubertem, který točil většinu našich videoklipů k první a druhé desce, jsme byli vždy spokojeni. Má vizuální styl, který nás určitou dobu definoval. Už jsme ale chtěli nějakou změnu. Spolupráce s novými kreativními lidmi, kteří zprostředkovávají nový úhel pohledu na věc, nás posunuje zase kousek dál. Proto jsme oslovili Shortfilm, tedy Libora Martiníka a Davida Hofmanna.

Svou třetí desku jste připravovali o rok déle než tu předchozí. Proč?

Vlastně jsme ji připravovali podobně dlouho jako desku předchozí, dokonce stejným způsobem, tedy na soustředěních na chalupě v horách. Vše ostatní je ale jiné. Většinu písní jsme skládali od kytary a textu. Zásadní pro nás byla píseň jako taková, maximálně jsme se soustředili na písňovou formu. Dříve jsme většinu písní komponovali od elektronických základů. Vývoj kapely od první ke třetí desce je patrný. To, že je každá naše deska trošku jiná, je jen dobře. Je to naše cesta.

Budete křtít na více místech, nebo jen v rodné Opavě?

Rozhodli jsme se desku pokřtít v Praze a Opavě v rámci prosincových koncertů s UDG. V Opavě 29. listopadu v Kulturním domě Na Rybníčku a v Praze 17. prosince v Lucerna Music Baru. Kluci z UDG budou zároveň i kmotry nové desky. Odjeli jsme spolu turné v roce 2012 a sedli jsme si jak po lidské, tak po hudební stránce.

Na desce hostuje i Katarína Landlová, účastnice soutěže Česko-Slovensko má talent 2012. Dokážete si představit, že byste se do té soutěže přihlásili také?

Asi ne. Nejsme si úplně jistí, zda je to správná cesta pro kapelu. U samostatných interpretů je to jiná věc, tam to asi smysl má. Vždycky ovšem záleží na tom, jak s rychlou popularitou interpret naloží. U Kataríny víme, že nad věcmi přemýšlí a k tomu je to strašně fajn holka. Strach o ni rozhodně nemáme a přejeme jí hodně budoucích úspěchů na hudebním poli.

Pokud byste měli vystihnout album jednou větou, jaká by byla?

Dobré nebe je moderní barevné pop-rockové album, o kterém producent desky Armin Effenberger prohlásil, že je plné svěžích písniček.

Jste držiteli Žebříku za nejlepší videoklip roku 2012. Přineslo vám toto ocenění větší pozornost posluchačů či promotérů?

Všechny naše dosavadní ceny patří hlavně režisérovi oceněných videoklipů Allanu Šubertovi a našim fanouškům za jejich neutuchající podporu kapele. Odpověď na tvou otázku je, že větší pozornost zaručí jen média a s těmi je to v naší republice složitější. Samozřejmě ale ocenění kapele trochu pomohlo.

Jak vůbec vnímáte přístup českých rádií k tuzemské hudební scéně?

Všeobecně se ví, že je to špatné. Rádia hrají nové české kapely velice sporadicky. Člověk musí mít osobní vazby na osoby, které o tom rozhodují, nebo za to zaplatit. V některých evropských státech existují kvóty na to, kolik se má pouštět hudby s jazykem dané země, u nás ne. Předpokládáme ale, i když možná naivně, že se situace v rádiích zlepší a bude možné poslouchat i nové české hudební projekty, kterých je spousta a můžou být zajímavé.

Máte na paměti nějaký zásadní krok v historii kapely, který byste chtěli vrátit či změnit?

Na naší hudební cestě byla spousta správných i špatných rozhodnutí, které jsou většinou nevratná. Člověk by neměl moc přemýšlet nad tím, jaké by to bylo kdyby. Jako jeden z momentů chybného rozhodnutí Kofe-In například vnímám, že jsme neměli natáčet videoklip k písni Drogy z první desky. Měli jsme vybrat jinou věc, třeba Testuj svoje sny.

Reklama

Výběr článků

Načítám