Hlavní obsah

Český projekt Křižáček získal v Římě cenu Eurimages

Koprodukční fórum New Cinema Network, které se konalo v rámci Mezinárodního filmového festivalu Řím (8.–17. listopadu), ocenilo chystaný český film režiséra Václava Kadrnky s názvem Křižáček cenou Eurimage. Projekt vzniká v produkci Alice Tabery (Sirius Films, Česká republika) a Marka Škopa (Artileria, Slovensko), oznámila Denisa Štrbová z Českého filmového centra (ČFC).

Foto: Profimedia.cz

Filmař Václav Kadrnka

Článek

„New Cinema Network je jedním z největších a nejúspěšnějších evropských koprodukčních trhů a vyhledávanou platformou pro vybrané portfolio projektů a mezinárodní producenty, kteří hledají příležitosti k financování. Letošního osmého ročníku se zúčastnilo 23 projektů z celého světa a na 150 filmových profesionálů z 17 zemí,” uvedla Štrbová.

ČFC spolupracuje s koprodukčním trhem v Římě od jeho vzniku. Od té doby je Křižáček prvním projektem, který se dostal až do výběru a programu se zúčastnil. Jde o „historickou roadmovie“ odehrávající se v době vrcholného středověku a inspirovanou romantickou básní Jaroslava Vrchlického. Malý chlapec ovlivněn legendami o dětských křížových výpravách utíká z domova a jeho otec, rytíř Bořek, se vydává na takřka marnou pouť za jeho nalezením. Dvojí putování nechce být jen dobrodružným vyprávěním, ale snaží se pojmenovat nadčasové problémy dospívání, vztahu k autoritám, úbytku životních sil i schopnosti přiznat si vlastní selhání.

Film, jehož uvedení je plánováno na podzim roku 2015, slibuje podle producentů emotivní i vizuálně opojný zážitek díky inspiraci náměty romantických maleb 19. století. „Cena se uděluje originálnímu, odvážnému a mimořádnému projektu, který propojuje vizionářského tvůrce a dynamickou, ambiciózní produkci a naplňuje tak pravý smysl evropských koprodukcí,” zdůvodnila svůj verdikt porota Eurimages. Součástí ceny je odměna 30 000 eur (814 000 korun), určená na vývoj vítězného filmu.

Václav Kadrnka do roku 2008 studoval režii hraného filmu na FAMU v Praze. Jeho studentské filmy byly prezentovány na mnoha mezinárodních filmových festivalech (Mar del Plata, Mnichov, New York, Karlovy Vary, Berlín) a získaly ocenění doma i v zahraničí. Nyní pracuje na volné noze jako režisér, scenárista a producent. Jeho celovečerním debutem je autobiografické drama Osmdesát dopisů (2010) uvedené na MFF v Berlíně v sekci Fórum v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám