Hlavní obsah

Do Prahy přijede Hailu Mergia, improvizátor a legenda etiopské hudby

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetího prosince se v pražském Jazz Docku objeví velmi neobvyklý host, etiopský klávesista a akordeonista Hailu Mergia, bývalý spoluhráč Mulatu Astatkea. Po letech se vrací na scénu.

Foto: Rachot

Hailu Mergia

Článek

Hailu Mergia se dlouho živil v USA jako taxikář. Producenti se rozhodli oživit legendu etiojazzu reedicí jeho starších věcí a Hailu poté opět vyjel na turné.

Jeho houpavě uklidňující hudba je instrumentální a stojí na opakujících se strukturách afrického původu a neustálé improvizaci. Svůj styl vybrousil Hailu hraním v etiopských hotelech, pak se přesunul do USA. Ještě v Etiopii ale stačil s Walias Bandem natočit instrumentálku Muziqawi Silt, která se šířila na kazetách a dostala se k francouzskému propagátorovi etiopské hudby Francisi Falcetovi, který ji znovu vydal v sérii Ethiopiques. Později ji nahrála newyorská skupina Antibalas.

Mergia v Americe využil dostupnosti automatických bicí, elektrického piana Rhodes a syntezátorů, aby dal etiopským melodiím zcela nový zvuk. Album Classical Instrument pak vydala i specializovaná značka Awesome Tapes From Africa.

Do Prahy s ním přijedou australský bubeník Tony Buck (The Necks, Lee Ranaldo, Kletka Red, Otomo Yoshihide, Peril) a basista Mike Majkowski, který hrál se světovými jazzmany (Bob Mintzer, Vince Jones, Dale Barlow).

Vstupenky se prodávají v síti Ticketpro a v Paláci Akropolis za 280–330 korun, na místě za 300–350 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám