Hlavní obsah

Angelina Jolie má humanitárního Oscara

Americká herečka Angelina Jolie v sobotu v Los Angeles za dlouholeté humanitární aktivity obdržela čestného Oscara. Ocenění uděluje americká Akademie filmových věd a umění za nějakou mimořádnou činnost. Letos se podle agentury AFP jednalo o pátý podobný předávací obřad.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Angelina Jolie

Článek

Cenu Jeana Hersholta v podobě sošky Oscara hollywoodská kráska Jolie převzala z rukou tvůrce Hvězdných válek George Lucase. A to před publikem, které tvořila řada hvězd, například Tom Hanks, Jake Gyllenhaal, Diane Keatonová, Emma Thompsonová, Harrison Ford, Amy Adamsová a Matthew McConaughey.

Osmatřicetiletá Jolie se léta velmi angažuje v humanitární pomoci a od roku 2012 je zvláštní vyslankyní Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky, pro který již vykonala více než 40 misí v různých částech světa. Svou zodpovědnost vůči druhým lidem prý nejlépe pochopila právě při cestování.

„Když jsem se setkala s lidmi, kteří přežili války, hladomor a znásilnění, pochopila jsem, jaký je život většiny lidí na této zemi a jaké mám štěstí, že mám co jíst, střechu nad hlavou, místo k bezpečnému životu a zdravou rodinu,“ řekla herečka před asi 600 hosty akademie. Kromě Jolie převzali na slavnostním večeru v Los Angeles čestné Oscary také italský tvůrce hereckých kostýmů Pietro Tosi, britská herečka Angela Lansburyová a americký herec Steve Martin. Cenu obdrželi za svou celoživotní mimořádnou kariéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám