Hlavní obsah

Bob Dylan obdržel francouzský Řád čestné legie

Americký hudebník Bob Dylan ve středu večer v Paříži obdržel Řád čestné legie. Podle francouzských médií tomu předcházela polemika ve vládních kruzích ohledně toho, zda si nyní 72letý zpěvák a skladatel toto vysoké státní ocenění zaslouží.

Foto: Profimedia.cz

Bob Dylan

Článek

Udělení řádu Dylanovi, kterého americký prezident Barack Obama označil za největšího hudebníka americké historie, navrhla v květnu ministryně kultury Aurélie Filippettiová, uvedl web deníku Le Figaro. Proti se ale podle týdeníku Le Canard enchaîné postavili někteří vysocí úředníci, podle nichž Dylan není hoden podobného vyznamenání. A to prý vzhledem ke svým pacifistickým a protivládním postojům za války ve Vietnamu a vzhledem ke svému přiznání, že konzumoval heroin a marihuanu.

Několikatýdenní polemika skončila ve prospěch návrhu ministryně. Ta již loni prosadila udělení Řádu čestné legie i britskému rockerovi Paulu McCartneymu, kterému ocenění dokonce předal osobně prezident François Hollande. Není přitom podle agentury AFP moc běžné, aby francouzský řád dostal nějaký zahraniční umělec.

Dylan, který v těchto dnech pořádá v Paříži několik koncertů, převzal vyznamenání za svůj přínos pro světovou hudbu z rukou Filippettiové. „Jsem vděčný a hrdý. To je vše,” byla podle Le Figaro jediná slova, která Dylan při slavnostním obřadu pronesl.

Reklama

Výběr článků

Načítám