Hlavní obsah

Vydejte se na noc do divadel

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než osmdesát souborů a divadel z dvaadvaceti českých a moravských měst se zapojí v sobotu 16. listopadu do prvního ročníku festivalu Noc divadel, pořádaného Institutem umění – Divadelním ústavem (IDU).

Foto: archív festivalu Noc divadel

První ročník festivalu Noci divadel startuje v sobotu.

Článek

Česká republika se tak přidá k dalším jedenácti evropským zemím, kde se tato akce za pět let existence už stala tradicí, podobně jako například Muzejní noc či Noc literatury. Komponovaný večer European Theatre Night představuje již od roku 2008 vždy třetí listopadovou sobotu divadlo v netradiční formě.

„Noc divadel vyvolala mezi soubory velký zájem. Zviditelní nejen jednotlivé scény, ale i české divadlo jako takové. Zároveň zapojení v takto rozsáhlém evropském projektu může být příslibem zajímavé spolupráce do budoucna,“ říká ředitelka IDU Pavla Petrová.

Nejlepší inscenace podle své volby nabídnou divákům divadla většinou zdarma, nebo alespoň s výraznou slevou. A protože se do projektu zapojila i divadla pro děti, začne Noc divadel na řadě míst již v sobotu odpoledne. Některá divadla pro tuto příležitost vytvořila speciálně komponované programy, nezřídka spojené s prohlídkou prostor divadla a zákulisí, výstavami, projekcemi filmů a jinými netradičními prezentacemi divadelního umění.

„Divadla připravila pohádky, dětské zážitkové hry a workshopy pro nejmenší. V odpoledních hodinách odstartuje i program pro dospělé, který bude probíhat až do noci, v některých prostorech až do ranních hodin. Diváci se mohou těšit na opravdu netradiční a různorodé zážitky, hrát se bude nejen na prknech velkých divadel či v menších alternativních prostorech, ale i na ulici, ve vestibulu metra či na nádraží,“ říká Eliška Míkovcová z IDU.

Kromě velkých měst a scén se do projektu Noc divadel zapojila i řada menších měst jako např. Černošice, Most, Louny, Ostrov nad Ohří nebo Vysoké nad Jizerou. Kompletní program festivalu je k dispozici na www.nocdivadel.cz, kde si diváci mohou sestavit noční projížďku divadly podle své chuti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám