Hlavní obsah

GLOSA: ABBA bude muset hlavně najít odvahu

Právo, Jaroslav Špulák

Členka švédské popové skupiny ABBA Agnetha Fältskogová v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag naznačila, že se rýsuje naděje na reaktivaci skupiny. Protože bylo v minulosti takových „nadějí“ několik a žádná z nich se neproměnila ve skutečnost, zdá se být její aktuální informace spíše jen zajímavá. Těžko totiž najít opravdu pádné důvody, proč by se švédská čtveřice měla po letech odmítání na pódia vracet.

Foto: Profimedia.cz

ABBA v sedmdesátých letech

Článek

Agnetha Fältskogová, Anni-Frid Lyngstadová, Benny Andersson a Björn Ulvaeus se umělecky a lidsky rozešli v roce 1982, po deseti letech nepředstavitelně úspěšné spolupráce. Od roku 1974, kdy vyšel singl Waterloo, vládli evropské pop music a bez nejmenších potíží si každým vystoupením i albem podmaňovali svět.

První nabídky na jakýkoli způsob návratu dostali hned několik měsíců po ukončení činnosti. Tehdy samozřejmě nebylo nic takového na programu dne, ovšem v následujících letech jim přicházely natolik zajímavé výzvy, zejména finančně, až se chce napsat, že se chovali poněkud – řekněme – neprakticky. Odmítali jednu exkluzivní nabídku za druhou, nicméně po rozpadu obou partnerských vztahů k sobě alespoň skrz média nacházeli cestu jako lidé.

Když v roce 2009 skonal Michael Jackson, byla to ABBA, která dostala nabídku odehrát místo Krále popu nachystanou koncertní sérii v londýnské O2 Areně. Finanční inspirace prý byla mimořádně lukrativní, ABBA ji ale neakceptovala.

Ve stejném roce v červnu přitom vydal své sólové album Benny Andersson. Kolekce nazvaná Story Of A Heart sice prošla světaběhem bez větší pozornosti, skladby na ní ale mohla docela klidně podepsat celá ABBA. Tak jasný má Andersson rukopis.

Myšlenku vrátit se na pódia oprášila v roce 2010 Lyngstadová, když listu Daily Express řekla: „Velice bych chtěla nahrát něco se svou kolegyní Agnethou. Kdybychom se domluvily, určitě by to bylo něco na způsob tvorby ABBA. Odtud by už byl jen krůček k tomu, abychom se všichni bavili o případném návratu.“

V březnu 2010 překvapil Andersson úvahou, že by si comeback kapely dovedl představit. „Proč ne?“ řekl. „Není to zlý nápad. Nevím ale, jestli holky vůbec ještě zpívají. Ačkoliv Frida nedávno něco nahrávala.“

Zpěvačky na ta slova tehdy nereagovaly. Andersson dodal, že by si dokázal představit komornější koncert s hosty, rodinou a třeba i orchestrem, a Ulvaeus zavtipkoval, že by na něm mohli zazpívat písničku The Way Old Folks Do (Jak to dělají staří). Reagoval tím na název písně The Way Old Friends Do (Jak to dělají staří přátelé) z jejich alba Super Trooper z roku 1980.

Foto: Profimedia.cz

Agnetha Fältskogová naznačila možnost comebacku skupiny

Následně však tentýž Ulvaeus vážně sdělil, že čtveřice se už nikdy nedá dohromady. Listu The Sunday Telegraph řekl, že by si přál, aby na ně jejich fanoušci vzpomínali jako na „mladou, živou skupinu plnou energie a ambicí“.

„Už nikdy se spolu nevrátíme na scénu,“ vysvětlil. „Už prostě nemáme chuť to udělat. Nemáme problém s penězi a chtěli bychom, aby si nás lidé uchovali v paměti takové, jací jsme byli.“

Letos na začátku roku napsali Andersson a Ulvaeus společně s DJ Avicii hudební motiv pro písničkovou soutěž Eurovision Song Contest. Skladba se jmenuje We Write The Story a zazněla během finálového koncertu 18. května ve švédském Malmö.

Podtrženo a sečteno, členové skupiny ABBA o návratu často a rádi hovoří. Jednotlivě jsou na hudební scéně aktivní, nebyli ale schopni se na reaktivaci nikdy domluvit. Dílem jsou za tím neurovnané osobní vztahy, zvláště mezi pánskou a dámskou částí, dílem také Ulvaeusovo prohlášení o tom, že by si fanoušci měli kapelu pamatovat jako mladou a usměvavou, ne si ji připomínat v době blížícího se životního podzimu.

Pokud by se tedy ABBA měla příští rok skutečně vrátit na scénu a zahrát byť jen jeden koncert, bude muset především najít odvahu a opravdový důvod. Výročí vydání jednoho singlu jím rozhodně není, je jen další v řadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám