Hlavní obsah

RECENZE: Support Lesbiens změna neublížila

Právo, Jaroslav Špulák

Loni přišel kytarista Hynek Toman ve skupině Support Lesbiens o čtyři své spoluhráče. Ti založili novou formaci Portless a on si k sobě musel najít nové hudební kolegy.

Foto: Support Lesbiens/Petr Kurečka

Nová sestava skupiny Support Lesbiens

Článek

Už z podstaty věci to není nic jednoduchého. Support Lesbiens byla navíc zavedená a na české poměry úspěšná kapela, takže měla-li najít nový smysl, nebylo možné obklopit se nýmandy a ještě před vydáním nové desky tak srazit vlastní akcie na minimum.

Toman z anabáze nakonec vyšel úspěšně, což už ukázal první velký koncert nových Support Lesbiens v červnu v Praze na Slavii v roli předkapely amerických Bon Jovi. Jeho aktuální spoluhráči jsou nejenom profesně dobře vybavení muzikanti, ale také ti, kteří sound Support Lesbiens rozhýbali a omladili. Změna v uspořádání sestavy tedy této kapele neublížila.

Nové album Leave A Message +420 602 30 30 35 zní překvapivě svěže. Dokonce na něm jsou písničky, které mají ambice zůstat v posluchačově paměti déle než přes jediné přehrání.

Foto: IS Production

Obal nového alba.

Hned úvodní Pay For Tomorrow má silný refrén a dětský sbor jí dává hravý zvukový podtext, byť jde o první protest song, který kapela kdy napsala. The City nápadně ve své ústřední fázi připomíná hymnické melodie Coldplay, což je dobrý impuls, a Love Is Nonsence má v sobě lehkost téměř mladistvou. Na desce jim dobře sekundují i některé další skladby (Drive, Changes), byť tak jednoznačně vydařené už nejsou.

Nový zpěvák Czenda se v této kapele našel. Svým výrazem přispívá k celkově pozitivnímu zvuku, pěvecky své party zvládá velmi dobře a navíc se ukazuje, že je schopen si s výrazem dynamicky hrát, mnohem více, než činil ve své předchozí formaci, poněkud nedoceněných Post-It.

Zvuku desky prospívá stálá přítomnost kláves, které funkčně vypomáhají kytarovým partům, stejně tak délka necelých čtyřiceti minut a to, že písničky se maximálně přehoupnou přes tříminutovou délku, ale dál v čase nekráčejí.

Celkově lze album přijmout jako překvapení, neboť málokdo věřil, že se Tomanovi podaří Support Lesbiens vůbec nahodit, natož rozjet. Teď je tu však parta, která klidně může pomýšlet na další cíle.

Celkové hodnocení: 70 %

Support Lesbiens: Leave A Message +420 602 30 30 35

VIS Production, 37:50

Reklama

Výběr článků

Načítám