Hlavní obsah

RECENZE: Birdy budí svými písněmi nedočkavost

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při poslechu nového alba Britky Jasmine van den Bogaerdeové, která na hudební scéně užívá umělecké jméno Birdy, se vkrádá odvážná myšlenka. Když půjde všechno jako dosud, nahraje ve třiceti letech výtečné album.

Foto: Warner Music

Obal alba Fire Within

Článek

Dnes je jí sedmnáct a má na kontě dva počiny. Debut Birdy (2011) přinesl s jednou výjimkou coververze jejích oblíbených písní. Byly mezi nimi kousky od Bon Ivera, The National, The xx či Fleet Foxes, což samo o sobě naznačilo, jako cestou se hodlá nadále ubírat.

Výše uvedená jména vládnou alternativnímu hudebnímu světu, přičemž si z něho v klidu a nenásilně vyrážejí k branám popu nebo rocku. Nejsou však spoutána pravidly mainstreamu.

Foto: Warner Music

Birdy se už ve Velké Británii stala objevem.

Druhé album Birdy to potvrdilo. Její tentokrát výhradně autorské písničky brázdí poklidné vlny indie folku, indie rocku nebo indie popu a vtahují do své nálady lehkostí prezentace, přirozeným projevem i zajímavou barvou hlasu Birdy.

Je to velmi barevné album, což je zřejmě dáno prací hned několika skvělých producentů, kteří se na realizaci nahrávky podíleli. Každý z nich dal svěřené písni vlastní koncept, a jelikož jde o skutečné osobnosti (Rich Costey, Ryan Tedder, Ben Lovett, Dan Wilson či Teddy Scott), jejich rukopisy se různí.

Že album není roztříštěné, je zásluhou autorské práce a osobitého podání Birdy. Úvodní písnička Wings je nenápadný hit od prvního akordu, stejně jako Light Me Up, No Angel a další. Je to ten typ kolekce, kterou si pustíte bez očekávání a následující den už se nemůžete dočkat, až si ji přehrajete znovu.

Celkové hodnocení: 80 %

Birdy: Fire Within

Warner Music, 43:50

Reklama

Výběr článků

Načítám