Hlavní obsah

V Americe oceňují filmy Jana Němce

Filmy českého režiséra Jana Němce vyzdvihl americký list The Wall Street Journal (WSJ). Podle něj si jeho „vizionářská díla” jako Démanty noci i pozdější „esejistické filmy zabývající se dějinami a pamětí” zaslouží, aby byly ve Spojených státech uváděny více, než je tomu dosud.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Režisér Jan Němec

Článek

WSJ píše o Němcovi v článku nazvaném Znovu objevený český mistr u příležitosti retrospektivy jeho filmů, která probíhá v Hudební akademii v newyorském Brooklynu. Přehlídka s titulem Independent of Reality: The Films of Jan Němec (Nezávislé na realitě: Filmy Jana Němce) se posléze přesune do Austinu ve státě Texas, do Clevelandu v Ohiu, do univerzity v Berkeley v Kalifornii, na Yaleovu univerzitu ve státě Connecticut a do dalších amerických měst.

WSJ označil jako zlatý hřeb přehlídky „ohromující” Démanty noci, které Němec v roce 1964 natočil podle literární předlohy Arnošta Lustiga. Zdůrazňuje také „sžíravou bajku” O slavnosti a hostech z roku 1966. Jan Němec byl klíčovou postavou československé nové vlny v období rozkvětu novátorských filmů, napsal WSJ a připomněl, že po sovětské invazi v srpnu 1968 nemohl točit a byl nucen odejít do exilu.

Přehlídka představuje 12 snímků. Jsou mezi nimi všechny krátké a celovečerní filmy, které natočil v 60. letech, stejně jako výběr filmů, které natočil v exilu a po návratu do vlasti, například film Toyen o surrealistické malířce či Holka Ferrari Dino z roku 2009. Retrospektivu připravila newyorská filmová kurátorka Irena Kovářová ve spolupráci s Národním filmovým archivem a produkční firmou Jan Němec – Film, uvedla distribuční společnost Aerofilms.

Reklama

Výběr článků

Načítám