Hlavní obsah

Paříž má Knihovnu Václava Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížský starosta Bertrand Delanoë a česká velvyslankyně Marie Chatardová slavnostně otevřeli ve francouzském hlavním městě Knihovnu Václava Havla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

„Mám velkou radost z toho, že nejhezčí knihovna v Paříži, nejmodernější i nejvelkorysejší, nese jméno muže, který byl také tak velkorysý a pro lidstvo udělal tolik dobrého,” řekl starosta Delanoë podle Českého rozhlasu.

„Tady na rohu je střední škola a je dobré, že spousta mladých lidí bude chodit kolem knihovny se jménem Václava Havla. Alespoň začnou přemýšlet o tom, kdo to byl,” dodal jeden z místních obyvatel.

Knihovna se nalézá v 18. pařížském obvodu na severu města, v revitalizovaných prostorách někdejšího nádraží, v halách Pajol na stejnojmenné ulici. Podle svého webu se rozkládá přes tři podlaží na ploše 1000 metrů čtverečních. Kromě tisíců knih pro dospělé a mládež nabízí také sedm tisícovek komiksů či skoro tři tisícovky DVD, k dispozici jsou také dvě stovky videoher. Na dotaz na Václava Havla však elektronický katalog knihovny zatím odpovídá jediným dramatikovým dílem, hrou Audience. Zhruba za dva týdny však knihovnou mají znít úryvky z dalších Havlových děl.

Mitterand se s Havlem sešel ještě za komunismu

Po Havlově úmrtí se Delanoë podepsal do kondolenční knihy na českém velvyslanectví a už tehdy vyjádřil přání, aby „Paříž uctila památku Václava Havla tím, že po něm pojmenuje ulici nebo kulturní zařízení”.

Český rozhlas připomněl, že jedna z prvních cest Václava Havla coby prezidenta vedla právě do Paříže. Havel nikdy nezapomněl na to, že se s ním ještě jako s disidentem setkal během své pražské návštěvy tehdejší francouzský prezident Francois Mitterand.

Reklama

Výběr článků

Načítám