Hlavní obsah

Kühnův dětský sbor vyhrál soutěž ve Španělsku, potřetí v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Tolosa

Kühnův dětský sbor o víkendu zvítězil v jubilejním 45. ročníku prestižní mezinárodní sborové soutěže ve španělském městě Tolosa. Informoval o tom výkonný ředitel sboru Jan Vávra. Jde tak o jeho třetí výhru v historii této soutěže, což se doposud žádnému jinému sboru nepodařilo. Soutěž v Tolose je jednou z prestižních akcí svého druhu.

Foto: KDS

Kühnův dětský sbor ve španělské Tolose se sbormistrem Petrem Louženským

Článek

"Na rozdíl od jiných akcí, kde si sbory zaplatí pobyt a soutěžní akce jsou spíše výletem než hudebním kláním, je v Tolose přísný výběr účastníků a nejvyšší umělecká úroveň," řekl Jan Vávra.

Kühnův dětský sbor se za svou více než osmdesátiletou historii zúčastnil této soutěže třikrát a pokaždé se mu podařilo vyhrát. "Nejdříve v letech 1998, 2008 a nyní opanoval s přehledem první příčku díky verdiktu sedmičlenné odborné poroty," doplnil Vávra. Jako druhý se umístil ruský sbor Vesnjanka a jako třetí Coro Vivaldi ze Španělska. Čtvrté místo získal český sbor Carmina.

Pod vedením sbormistra Petra Louženského se "kühňata" v soutěžním programu představila se skladbou Věneček od českého skladatele Zdeňka Lukáše, dále se dvěma povinnými baskickými kompozicemi a na závěr skladbou Claudea Debussyho. V ní sbor doprovodil teprve dvanáctiletý klavírista a člen sboru Pavol Praženica.

Sbor v rámci svého turné na přelomu října a listopadu absolvoval ve Španělsku celkem osm koncertů. Do konce roku ho čeká nejnáročnější část koncertní sezony vzhledem k adventu a Vánocům. Vrcholem budou čtyři adventní koncerty v pražském Národním divadle, koncert všech oddělení ve Stavovském divadle a tradiční koncert na první svátek vánoční v pražské Státní opeře.

Kühnův dětský sbor, který v zahraničí vystupuje pod názvem Prague Philharmonic Children's Choir, založil Jan Kühn v roce 1932. Minulý rok oslavil 80 let od svého vzniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám