Hlavní obsah

Dan Bárta v pražské Arše pokřtí své nové album Maratonika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a textař Dan Bárta v úterý na koncertě v pražském Divadle Archa pokřtí svou novou desku Maratonika. Album natočil s pozměněnou sestavou skupiny Illustratosphere, z níž odešli pianista Stanislav Mácha a kytarista Jaroslav Friedl. Kapela Bártu doprovází v sestavě Filip Jelínek (klávesy, trombón, perkuse), Robert Balzar (kontrabas, basa), Míra Chyška (kytara) a Jiří Slavíček (bicí).

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Dan Bárta

Článek

„Bude to klasika – drobná mecenášská chvilka, šampíčko a poděkování uprostřed koncertu. Na konci si dáme panáka na zdraví a půjdeme domů,” uvedl ke křtu Bárta.

Několik písní z nového alba už nabízí v programu turné Dana Bárty a kapely Illustratosphere, které bylo zahájeno 21. října vystoupením v Bratislavě. Česko-slovenské turné obnáší čtyři desítky koncertů, poslední vystoupení je naplánováno na 17. prosince v klubu Oko v Havlíčkově Brodě.

Vzhledem ke změnám v nástrojovém obsazení Illustratosphere se podle Bárty těžiště hudby na Maratonice trochu více posunulo ke kytarovému vyjadřování. Nové album Maratonika provází výrazný obal s fotografií z vojenského prostoru na Slovensku, kde se nechal Bárta i ostatní členové skupiny fotografem Jakubem Klimem zahrabat po hruď do písku. „Chtěli jsme vypadat současně krásně a současně divně,” podotkl Bárta.

Sólovou kariéru Bárta zahájil v roce 2000 albem Illustratosphere. Předtím působil v rockové kapele Alice a příležitostně koncertuje se skupinou J.A.R. Kromě toho Bárta zpíval v projektu Romana Holého Sexy Dancers. Devítinásobný držitel výroční ceny Akademie populární hudby Anděl se prosadil i na divadelní a filmové scéně.

Reklama

Související články

Dan Bárta se v Roxy spojí s Lanugem

Zpěvák Dan Bárta v pražském Roxy podpoří nový projekt Departure, což znamená spolupráci zkušené hvězdy s mladým talentem, kterého si sama vybere. A Bárta...

Výběr článků

Načítám