Hlavní obsah

Předáním cen Příběhů bezpráví začal měsíc filmu na školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 650 školách se budou v listopadu promítat filmy o totalitě, program Jeden svět na školách odstartoval ve čtvrtek večer předáním cen Příběhů bezpráví třem protikomunistickým bojovníkům. Projekt na školách organizuje devátým rokem společnost Člověk v tísni, smyslem je varovat mladé lidi před nebezpečím totalitních režimů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Cenu Příběhů bezpráví 2013 převzal 31. října v Praze Karel Metyš (na snímku), kterého komunisté odsoudili spolu s dalšími skauty v obřím procesu a který si za svůj nesouhlas s režimem odseděl tři roky.

Článek

„Období nesvobody, diktatury a jejich mechanismy přibližujeme mladým lidem zejména prostřednictvím konkrétních osudů. Zprostředkováváme jim informace o hrůzných důsledcích, které přineslo uvedení nacistické a komunistické ideologie do praxe. Snažíme se přispět k tomu, aby dokázali rozpoznat autoritářské tendence oslabující demokracii, byli citliví na vyvolávání nenávisti vůči nějaké skupině spoluobčanů a odolní vůči populismu a manipulaci,” uvedl ředitel programu Karel Strachota.

Cena Příběhů bezpráví je letos věnována památce Ivana Martina Jirouse, navržené osobnosti nominovali a vybrali studenti. Ocenění si v pražské Lucerně odnesl skaut Zdeněk Kovařík, kterého v roce 1949 zatkla Státní bezpečnost za protikomunistické aktivity. Poté byl odsouzen a pět let strávil v jáchymovských uranových dolech.

Hilter, Stalin a já

S jáchymovskými doly je spojen i osud druhého laureáta Josefa Čecha, který sem donášel balíčky politickým vězňům a nakonec zde skončil sám jako vězeň. Po devíti letech byl sice propuštěn na amnestii, za jeho protikomunistické názory ho ale udali kolegové a do vězení šel znovu. Třetí oceněný Karel Metyš, kterého komunisté odsoudili spolu s dalšími skauty v obřím procesu, si za svůj nesouhlas s režimem odseděl tři roky.

V listopadu budou přihlášené školy promítat jeden ze čtyř dokumentů, který dostaly zdarma na DVD a který přináší příběhy o komunistickém nebo nacistickém bezpráví. Školy měly na výběr mezi dokumentem Heleny Třeštíkové Hitler, Stalin a já, snímkem Ivana Biela Postavení mimo hru o osudech členů věznění národního hokejového mužstva, dokumentem Milana Maryšky Deset bodů o stávce vysokoškolských studentů v listopadu 1968 a filmem Karla Strachoty České děti o nezávislém hnutí druhé poloviny 80. let. Promítání jsou vždy spojena s besedami s pamětníky. Registrovaní kantoři navíc mohou pro žáky získat loutkový film Normalizační loutka a třídílné drama Hořící keř o Janu Palachovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám