Hlavní obsah

Rada se bude zabývat stížnostmi na průběh rozhovoru s Dukou

Rada Českého rozhlasu se bude zabývat rozhovorem, který v minulém týdnu Radiožurnálu poskytl pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka. Od posluchačů na jeho průběh přišlo zhruba 25 stížností, uvedl předseda rady Tomáš Ratiborský. Český rozhlas v souvislosti s předvolebním vysíláním také podá trestní oznámení na neznámého pachatele, který médiím rozeslal falešnou zprávu o údajném přejmenování Zelené vlny.

Foto: Petr Horník, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

Šéf centra zpravodajství Vít Pancíř uvedl, že rozhlas během vysílání nezaznamenal u svých zaměstnanců a spolupracovníků žádné porušení předvolebních pravidel. Jediné sporné body, které v souvislosti s předvolebním vysíláním zmínil, byl právě rozhovor s kardinálem, falešná tisková zpráva o Zelené vlně a jako třetí případ uvedl citování moderátora z falešného twitterového účtu Karla Schwarzenberga, což ale bylo napraveno ještě v průběhu vysílání speciálu s Martinem Veselovským.

Na rozhovor s kardinálem Dominikem Dukou přišlo Radě ČRo celkem 25 stížností. Podle středečního vyjádření by se jím příští týden mělo zabývat předsednictvo a veřejnost bude s jeho názorem seznámena na listopadové schůzi rady.

Pražský arcibiskup v rozhlase hovořil o církevních restitucích v souvislosti s budovami a pozemky na Pražském hradě. Kriticky se vyjádřil na adresu těch, kteří podle něj v předvolebním boji vyvolávali zbytečná napětí, a zmínil, že zvažované zákonné opatření na vynětí Pražského hradu z restituce by bylo potvrzením někdejšího rozhodnutí prezidenta Klementa Gottwalda a návratem „pod rudé prapory se srpem a kladivem”.

„Cenzurované” vysílání

Na to moderátorka s odvoláním na předvolební pravidla rozhovor ukončila. Duka ještě dodal, že Český rozhlas tím nedodržuje zásady svobody a ironicky poděkoval za „cenzurované vysílání”.

Podle stanoviska šéfa zpravodajství se editor i moderátorka pořadu zachovali zcela v souladu s předvolebními pravidly pro vysílání ČRo. K rozhovoru se v minulém týdnu vrátilo také pražské arcibiskupství, podle kterého na podporu razantního Dukova vystoupení přišlo množství dopisů. Posluchači údajně psali, že kardinál vyslovil i jejich obavy o vyváženost veřejnoprávních médií. Negativní reakce se pak podle arcibiskupství týkaly hlavně tématu majetkového narovnání obecně nebo emocí, které rozhovor provázely.

Samotné arcibiskupství se podle mluvčího Aleše Pištory na Radu Českého rozhlasu neobrátí. „Jedná se totiž o obecnou otázku, jak udržet ve veřejnoprávních médiích prostor pro skutečně svobodnou diskusi,” uvedl Pištora na webových stránkách. Duka s Českým rozhlasem dlouhodobě spolupracuje při vysílání jeho pravidelných glos. Naposledy ji Radiožurnál vysílal v sobotu ráno, tedy v druhý den voleb, a kardinál se v ní mimo jiné zamýšlel nad 28. říjnem a nad postavením katolíků na českém území.

Reklama

Výběr článků

Načítám