Hlavní obsah

Dokument o noční Praze získal cenu v Jihlavě

Nejlepším českým dokumentárním filmem roku 2013 se stal snímek Velká noc. Jeho autor Petr Hátle se rok pohyboval v pražských nočních ulicích a sledoval prostitutky, prodavačky, skladníky a další postavy, které v noci žijí a ve dne spí. Cena za přínos světové kinematografii na letošním sedmnáctém ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě byla udělena režiséru Janu Němcovi.

Foto: MF dokumentárních filmů Ji.hlava

Z filmu Velká noc

Článek

Vyhlášení vítězů soutěžních sekcí se odehrálo v pondělí večer během zakončení festivalu v Domě kultury odborů. Večer proběhl tradičně v režii členů Divadla Vostro5. V jeho závěru byl premiérově uveden portrét polské režisérky Agnieszky Hollandové. Snímek Návrat Agnieszky H, jehož autory jsou Krystyna Krauzeová a Jacek Petrycki, vznikl v polsko-české koprodukci.

Hlavní cenu pro nejlepší světový dokument sekce Opus Bonum v Jihlavě získala kompilace amatérských záběrů událostí takzvaného arabského jara s názvem Povstání. Belgicko-britský dokument pochází z dílny Petera Snowdona. Porotcem v této sekci byl americký nezávislý filmař a experimentátor Craig Baldwin, hlavní host festivalu.

Dokument o dětských hvězdách se divákům líbil

V sekci experimentálních dokumentů byly tentokrát uděleny dvě ceny. Jedna putuje do Spojených států Nathanielu Dorskemu za film Píseň. Druhé ocenění porota udělila dokumentu Rozšíření vnějšku rakouského režiséra Siegfrieda Alexandera Fruhaufa. Nejlepším dokumentem střední a východní Evropy se stal snímek Zima/Zázrak, s nímž přišli Gustavo Beck a Željka Suková.

Cenu diváků si odnesl režisér Bohdan Bláhovec za snímek Slow! pojednávající o vzniku dětských hvězd v českém showbyznysu. Cenu Respektu za nejlepší letošní reportáž dostal už při zahájení přehlídky Dalibor Bártek za reportáž Neznámá stránka byznysu lihového kmotra Radka Březiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám