Hlavní obsah

Festival německého divadla oživí pražské scény

Od 28. října do 10. listopadu se uskuteční 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Prolog obstaral začátkem měsíce výlet do berlínské Volksbühne, jejíž inscenaci nebylo možné převézt do Prahy. Desítky fanoušků zhlédly velkolepě pojatou hru v režii Johanna Kresnika s názvem Villa Verdi, uvedla ředitelka přehlídky Jitka Jílková.

Foto: Profimedia.cz

Herec Ulrich Matthes

Článek

Letošní ročník zahájí v Divadle na Vinohradech jeden z nejlepších divadelních domů německojazyčné oblasti, Deutsches Theater Berlin, s inscenací nazvanou Oidipus město s Ulrichem Matthesem v hlavní roli a s vynikající Susanne Wolfovou v roli Kreóna. Režie se ujal proslulý Stephan Kimmig.

Renomovaná německá scéna Münchner Kammerspiele už na pražském festivalu hostovala vícekrát, letos přiveze inscenaci Jidáš v režii Johana Simonse. Vypráví o muži, jehož jméno je symbolem zrady, ale nyní promluví sám a podnikne poslední pokus uvést svůj čin zpět na lidskou míru. „Münchner Kammerspiele byly letos časopisem Theaterheute vyhlášeny Divadlem roku a představitel Jidáše Steven Scharf hercem roku,” uvedl šéfdramaturg Petr Štědroň.

Rakouské divadelní umění bude zastoupeno v Divadle Komedie inscenací Vzduch z kamene vídeňské scény Wiener Schauspielhaus. Jde o světovou premiéru hry Anne Habermehlové, nadané dramatičky a režisérky. V Divadle Na zábradlí se představí lucemburské divadlo Théâtres de la Ville de Luxembourg inscenací Sviť, černé slunce. Je působivým monologem z autobiografického románu Alberta Ostermaiera v režii Johannese Zametzera.

„V divadle Komedie představíme první uvedení hry Mateřština Mamelošn dramatičky Marianny Salzmannové, kterou v produkci Deutsches Theater Berlin nastudovala Brit Bartkowiaková,” dodal Štědroň.

Muž bez vlastností

Také letos bude uveden držitel Ceny Josefa Balvína za nejlepší inscenaci původního německy psaného textu vzniklého po roce 1900 na území České republiky v uplynulé sezoně. Získal ji režisér Daniel Špinar za inscenaci Kabaret Kafka. Na závěr 18. ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka se představí v Praze švýcarský režisér a hudebník Ruedi Häusermann a jeho hudebně-divadelní inscenace Kapelle Eidg. Moos. Zazní v ní pravá švýcarská hudba - ländler.

V off-programu bude v Rock Café uvedena premiéra Muže bez vlastností v režii Martina Faláře - první divadelní zpracování nedokončeného románu Roberta Musila. O tom, že stárnutí není tabu, přesvědčí publikum inscenace Petry Tejnorové s názvem Edge. Všechen sex mého života je název inscenace Darrena O’Donnela, v níž staří lidé vyprávějí o svém milostném životě. Letošní ročník podpořily například Česko-německý fond budoucnosti, ministerstvo kultury a Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám