Hlavní obsah

RECENZE: Průvodce protektorátní Prahou nabízí stovky stran zajímavostí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohutná publikace Jiřího Padevěta Průvodce protektorátní Prahou (Academia) přináší na osmi stovkách stran nesmírně podrobný obraz hlavního města mezi lety 1939-1945. Neobsahuje souvislý výklad dějin, spíše knižní mapu města se spoustou zajímavostí vztahujících se k jednotlivým ulicím a budovám.

Foto: Academia

Průvodce protektorátní Prahou

Článek

Průvodce protektorátní Prahou nelze číst jako běžnou knížku, je vhodný spíše k občasnému listování a je možné se k němu mnohokrát vracet jako k encyklopedii. Kniha je obrovská a obsahuje stovky nečekaných detailů a nádherných velkých černobílých fotografií, které fascinují snad ze všeho nejvíce.

Nejsrozumitelnější je pro zkušeného čtenáře, který něco o válce ví, nepotřebuje číst základní fakta a kochá se zajímavostmi - např. dopisy, úředními výnosy, plakáty a různými bizarnostmi - papírem, který ukazuje, jak Čedok pomáhal s židovským vysídlením, pozvánkou na premiéru protektorátních filmů či fotkou K. H. Franka na výstavě japonského umění.

Autor se hodně soustředil na odboj, nacistický úřední aparát a na české úřady, částečně se pak věnoval i kulturnímu životu v Praze (je známo, že filmový průmysl byl podporován, zatímco neárijská taneční hudba - jazz - byl nacistům proti srsti). Publikace je netradiční, unikátní a představuje neskutečné množství práce. Obzvláště obrazová složka ohromí. Praktický rejstřík míst a osob i věcný rejstřík pomůže v orientaci.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám