Hlavní obsah

Tipy Marty Jandové

Právo, Novinky, jaš, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka skupiny Die Happy Marta Jandová uvádí, co ji zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album skupiny Snow Patrol a deska slovenské šansoniérky Szidi Tobias, která bude pokřetně v pondělí večer v Divadle Kalich.

Článek

 Tipy Marty Jandové

Čtu: Životopis Mexičanky Fridy Kahlo, který napsala její sestra. Také jsem přečetla dvě knížky o gejšách. Napsaly svou biografii a jejich příběhy jsou nesmírně odlišné. Jedna měla šťastný život, druhá ne. Jsem rozhodnutá jet se podívat do Kjóta, tak se mi ty knihy líbily.

Poslouchám: Miluju Incubus, s jejich zpěvákem Brandonem Boydem bych si někdy ráda zazpívala duet. Koupila jsem si výběrové album skupiny The Cure s oběma svými oblíbenými hity Boys Don't Cry a Friday I'm In Love. Překvapila mě také nová deska Australanů The Vines. R'n'B už naopak nemůžu ani slyšet.

Viděla jsem: Viděla jsem dvojku Kill Bill a strašně se mi líbila.

Internet: Díky svému příteli Sashovi jsem se od něho teď trochu odtrhla, protože jsem ho dokázala využívat i několik hodin denně. Ráda přes něj nakupuji oblečení a knihy.

Snow Patrol: Final Straw

Jako by se ve zvuku skotské formace Snow Patrol spojily vlivy skupin Radiohead, Coldplay a Pink Floyd. Její už páté album se dostává do provozní teploty pomalu. V polovině je už ale náležitě zahřáto a nabízí silné skladby Chocolate a Run. Obě jsou melodicky nápadité, mají přitažlivou atmosféru a kus rozervané romantiky, vykreslující sychravost domovského Skotska tak, jak ji známe z cest a cestopisů. Ve zvuku se objevují i smyčce, dobrý nápad pro oživení jinak skvělé ostrovní kytarovky.

Universal Music, 43:31

Szidi Tobias: Punto Fijo

Kvality slovenské zpěvačky Szidi Tobias jsou nezpochybnitelné. Má zajímavý, drsný hlas se kterým dokáže výborně zdůraznit náladu písní. právě to z ní dělá skutečnou šansoniérku, která dokáže bez zbytečného bolestínství vystihnout hořkost života na tomto světě. Plným právem nedávno hostovala na koncertu Hany Hegerová.

Hudba, kterou přináší album Punto Fijo je samozřejmě jiná, než jakou zpívala Edith Piaf a její souputnice, je v ní více písničkářských ohlasů a prvků jazzu, to však albu na kvalitě neubírá.

Výtku lze mít k jedinému - deska, kterou pokřtí v pondělí večer v pražském Divadle Kalich,  je sice prezentována jako druhé sólové album Szidi Tobias, ale ve skutečnosti jde spíše o profil skladatele Milana Vyskočániho a textaře a textaře Petera Lipovského jich Szidi zpívá jen osm. Dvou se zhostil Vyskočáni, jedné Lipovský a jednu nazpívala Ivana Chýlková.

BMG 43:45

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám