Hlavní obsah

IAN: Naše hudba lidi zatím baví

Právo, Katarína Straková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nefungují ještě ani rok a už mají ve svém životopise pár zajímavých položek. Brněnskou dvojici IAN tvoří Honza Kaňka (violoncello) a Ian Yvese (kytara, zpěv). Před prázdninami zvítězili v soutěži YouTube Fest, což jim umožnilo zahrát si mimo jiné také v Maďarsku na jednom z největších evropských festivalů Sziget.

Foto: archív kapely

Ian naživo. Ian Yvese vpředu, Honza Kaňka za ním.

Článek

Jaké to tam bylo?

Kaňka: Naprostá fantazie. Sziget je obrovský festival, který je výborně zorganizovaný. Je na něm spousta mimohudebních atrakcí, lidi jsou tam moc fajn. Potom, co jsme dohráli, jsme se šli projít po areálu, kde nás lidi zastavovali a chválili náš koncert, fotili se s námi…

Yvese: Konceptuálně je to úplně jiný typ festivalu, než na jaký jsme zvyklí. Je to na ostrově, kam se lidi na těch deset dní doslova stěhují. My jsme tam přicházeli a po tom prvním mostě návštěvníci nosili pohovky, obrovské stany, kytary, nábytek – zkrátka všechno. Také tam není stanové městečko oddělené od hlavního areálu. Místo toho je to tam prokvetlé všechno dohromady – stage, zábavní atrakce, stany, les a lampióny…

Máte ambice prorazit i v zahraničí?

Kaňka: Rádi bychom samozřejmě prorazili u nás, ale chceme se nabídnout i v zahraničí.

Yvese: Chceme cestovat. Kdybychom řekli, že chceme vyhrát tři Grammy, je to strašně lichá myšlenka. Baví nás hrát, jsme energičtí a zatím se nám daří lidi bavit. Když se nám to v budoucnu podaří třeba i jen trochu venku, budeme jenom rádi.

Na čem momentálně pracujete?

Yvese: Aktuálně řešíme koncerty v zahraničí, konkrétně v Itálii a v Německu. Ty se ale zřejmě odsunou kvůli nahrávání desky, která je pro nás prioritou. Bude mít tři linie, které se budeme snažit dodržovat. Textově to bude o osobním růstu, komunikaci s lidmi a o tom, kam se posunout v životě dál. Zároveň to bude o lásce, místy to bude i vtipné.

Kdy desku vydáte?

Yvese: Chtěli bychom ji pustit ven na podzim spolu s videoklipy. Máme scénáře na čtyři videa, natáčení nás baví. Jsme směsice písničkářství, lásky a rock’n’rollu – a to je hezká kombinace.

Reklama

Výběr článků

Načítám