Hlavní obsah

RECENZE: Korn v krizi středního věku

Právo, Jaroslav Špulák

Před dvěma lety udělali američtí rockeři Korn experiment. Oni, průkopníci devadesátkového stylu nu-metal, zařadili na desce The Path Of Totality do svého obvyklého divokého rukopisu dubstepové prvky. Vzniklo sice dílo zajímavé a zábavné, fanoušky a kritikou ale nebylo přijato příliš nadšeně.

Foto: Universal Music

Korn: The Paradigm Shift

Článek

Na novince The Paradigm Shift se formace vrací ke své rockové podstatě. Dílem je to možná proto, že se do sestavy vrátil kytarista Brian „Head“ Welch, který má za sebou období propadnutí víry v boží existenci a hudební projekty, jimiž se trefoval do svého aktuálního rozpoložení. Korn jsou tedy znovu v pěti a jejich sound na novince je numetalový.

První skladby na nové desce sice napovídají, že by to mohl být zvukový návrat až ke kořenům, tedy k prvním albům skupiny. V dalších písničkách se ale ukazuje, že Korn přece jenom nehledali pouze v minulosti, ale v rámci zvuku nahrávky to zkoušeli i v dobách mladších.

Korn dlouhou dobu charakterizovala různorodost v náladách skladeb, tvrdé kytarové plochy, schopnost nečekaně zlomit píseň z jedné polohy do zcela jiné a také divoký projev zpěváka Jonathana Davise. Novinka nabízí jedenáct skladeb a najít mezi nimi tu nosnou, tu, která bude na základě tradičních priorit kapely celek táhnout, je problém. Všechny jsou tak nějak bezhlavé.

Pětice sice experimentuje s dynamikou, zkouší to i kratičkými stylovými odskoky, nicméně drajv a energii tahle deska nemá takové, jak jsme u ní byli zvyklí. Navíc je slyšitelné, že se kapela už nedere za tvrdostí. Své riffové vpisy zjemnila a Davis zpívá povětšinou hlasem dosti usazeným.

Aranže skladeb i produkce desky jsou kvalitní, to ano. Korn jsou navíc stále rozpoznatelní po prvních akordech, rocková kapela si mohou dále říkat. Zdá se však, že dospěli do krize středního věku, kdy si člověk hýčká to, co umí, ale ono to už nejde tak snadno jako kdysi.

Korn: The Paradigm Shift
Universal Music, 42:59

Celkové hodnocení: 60 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám