Hlavní obsah

Novozélanďanka Cattonová dostala Man Bookerovu cenu

Londýn

Prestižní literární Man Bookerovu cenu dostala 28letá Novozélanďanka Eleanor Cattonová za román The Luminaries (Velikáni) a stala se nejmladší držitelkou ocenění. Oznámila to v úterý v Londýně porota ceny.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Eleanor Cattonová s Man Bookerovou cenou.

Článek

The Luminaries jsou s přehledem nejdelším románem, který cenu dostal, když mají 832 stránek. Dosud nejdelším vítězným dílem byla v roce 2009 s 672 stránkami historická sága Wolf Hall od Hilary Mantelové.

Román se odehrává v době zlaté horečky na Novém Zélandě v roce 1866. "The Luminaries jsou skvělým románem: ohromují složitou strukturou, podmaňují svým vyprávěním a okouzlují zachycením světa chamtivosti a zlata," uvedl předseda poroty Robert Macfarlane.

The Luminaries jsou druhým románem Cattonové, která se letos dostala mezi finalisty ceny poprvé a hned vyhrála. Je také teprve druhým novozélandským autorem, který cenu dostal. První byla v roce 1985 Keri Hulmeová.

Nejmladší laureátka

Cattonová se narodila v Kanadě a vyrůstala na Novém Zélandě. V češtině jí vyšla románová prvotina Na scéně. Román The Luminaries začala psát, když jí bylo 25 let, a dokončila ho o dva roky později. V září jí bylo 28 let. Před ní byl nejmladším držitelem ceny Ben Okri, kterému bylo 32 let, když ocenění v roce 1991 dostal.

Man Bookerova cena je pro anglicky píšící autory jedním z nejprestižnějších ocenění. Vítěze kromě prémie 50 000 liber (1,5 miliónu korun) čeká i výrazné zvýšení prodeje knih.

Cena se uděluje od roku 1969 anglicky píšícím autorům ze zemí britského Společenství a Irska. Od příštího roku se to změní a o cenu se budou moci ucházet i anglicky píšící autoři z dalších zemí, včetně USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám