Hlavní obsah

Krása dneška představí sovětskou avantgardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deváté pokračování koncertního cyklu Krása dneška začne v úterý v Experimentálním prostoru Roxy-NoD v Praze. První z koncertů soudobé hudby, který pořádá těleso PKF-Prague Philharmonia, představí soudobou hudbu Alexandra Mosolova, Nikoly Roslavece nebo Arthura Vincenta Lourié.

Foto: PKF/ Miloš Nešič

Prague Philhamonia

Článek

Koncert Sovětská avantgarda 20. let s podtitulem Úsvit sovětské kultury potvrdí, že před nástupem stalinistického teroru vznikala v Sovětském svazu zajímavá hudební a progresivní díla. „Máme poněkud zkreslené představy o počátcích komunistického umění, neboť nám je zastínil pozdější socialistický realismus a hudba ve službách dělnické třídy. Ale v Sovětském svazu se ve dvacátých letech děly věci umělecky i společensky rozmanité, hudba dosahovala plného rozkvětu. Počátkům komunismu byl velice blízký futurismus s myšlenkou na totální pokrok a s ním spojenou krásou strojů,” uvedl dramaturg a moderátor večera Petr Kofroň.

Alexandr Mosolov se nechal inspirovat komunistickým futurismem, ve skladbách Nikolaje Roslavce je patrné průkopnictví dodekafonie a hudba Athura Vincenta Lourié je originální směsicí futurismu a dekadence a je ovlivněna tvorbou skladatele Alexandra Nikolajeviče Skrjabina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám