Hlavní obsah

Herec Cumberbatch: Nechtěl jsem Assangovi uškodit, ale není to dokument

Novinky, Stanislav Dvořák

Herec Benedict Cumberbatch řekl, že se ve filmu The Fifth Estate snažil vyváženě zobrazit pozitivní i negativní stránky zakladatele WikiLeaks Juliana Assanga, který se s ním ale odmítal setkat, jak vyplynulo z e-mailu, který se dostal na veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Benedict Cumberbatch

Článek

„Nechtěl jsem mu ublížit... chtěl jsem zobrazit všechny pozitivní i negativní stránky jeho osoby. Myslím, že se velmi bál, že uškodím té kauze, jemu a lidem spojeným s WikiLeaks,“ poznamenal Cumberbatch v rozhovoru s BBC. „Není to dokument... je to dramatizace,“ připustil.

Film The Fifth Estate je podle Assanga plný překrucování faktů a výmyslů. Samotného herce už dříve vyzval, aby dobře zvážil svou účast na filmu. Australan, který žije na ekvádorské ambasádě v Londýně, prý e-mail napsal už v lednu.

V odpovědí na Cumberbatchovo pozvání vysvětlil, že je to špatný nápad, protože „setkání by znamenalo, že schvaluje tento zoufalý film“.

Snímek The Fifth Estate měl velký úspěch na festivale v Torontu, což ale neznamená, že je autentický. Pozdější recenze byly smíšené a většinou chválily Cumberbatchův herecký výkon, uvedla BBC.

Foto: ČTK/AP

Julian Assange

Assange také proti samotnému Cumberbatchovi nic nemá a jeho předchozí filmy pochválil. ”Věřím, že jste dobrý člověk, ale nevěřím, že tenhle film je dobrý,“ dodal. „Je to založené na lživé knize od někoho, kdo se chce mstít mně a mé organizaci.“

Film vychází ze vzpomínek bývalého mluvčího WikiLeaks Daniela Domscheit-Berga nazvaných Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World's Most Dangerous Website.

Podle zakladatele WikiLeaks jsou právě hrané filmy nejsilnější silou, která formuje veřejné mínění. A tento pohřbí „dobré lidi, kteří dělali dobré věci“.

„Zadusí to pravdivou verzi událostí v době, kdy je pravda nejvíce potřeba. Pak to budou omlouvat tím, že jde o fikci, ale nejde, jde o překroucenou pravdu o žijících lidech, kteří bojují s obrovským nepřítelem.“

Reklama

Výběr článků

Načítám