Hlavní obsah

Církve chtějí po Národní galerii obrazy Vyšebrodského oltáře i Rubense

Praha
Aktualizováno

Národní galerie v Praze dostala žádosti týkající se vydání 29 uměleckých děl na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Cisterciácké opatství z Vyššího Brodu se hlásí o cyklus devíti gotických deskových obrazů tvořících Vyšebrodský oltář. Augustiniáni chtějí dva obrazy Petra Paula Rubense, o nichž tvrdí, že jim kdysi patřily.

Foto: Petr Kováč, Právo

Vyšebrodský oltář – detail jednoho z devíti deskových obrazů

Článek

Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou požádal o čtyři středověké obrazy, které jsou částí takzvaného Puchnerova oltáře

NG prověřuje, zda podle dokumentů byl naplněn zákon, a věří, že se s případnými novými majiteli dohodne na tom, aby obrazy změnily vlastníka formálně, nicméně aby byly dále vystavovány v galerii jako dlouhodobá zápůjčka.

V tomto smyslu se již dříve vyjádřili cisterciáci – chtěli žádostí dosáhnout toho, aby stát uznal, že oltář patří jim. Také augustiniáni už dříve řekli, že by obrazy Umučení sv. Tomáše a Sv. Augustin ponechali v expozici Národní galerie.

Foto: Petr Horník, Právo

Galerie získala obraz malíře Škréty (na snímku ředitel galerie Vít Vlnas a kurátorka výstavy Marcela Vondráčková).

Žádosti o zmíněné obrazy NG eviduje od května. V srpnu k nim přibyla ještě žádost Českomoravské provincie hospitálského řádu sv. Jana z Boha – milosrdných bratří o čtyři obrazy, v říjnu Benediktinské opatství Emauzy zažádalo o deset obrazů. Lhůta pro podání žádostí je do konce tohoto roku. Podle zákona mohou být vydány movité věci, které funkčně souvisely nebo souvisejí s nemovitostmi, které oprávněné osoby již vlastní, nebo které se podle zákona také vydávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám