Hlavní obsah

Dokument o Čáslavské získal cenu v Rusku

Na jubilejním, desátém ročníku ruského festivalu sportovních filmů Atlant, který se konal v Lipetsku, získal autorský dokument Olgy Sommerové o gymnastce Věře Čáslavské Věra 68 druhou cenu v kategorii Sport a osobnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva: Věra Čáslavská a dokumentaristka Olga Sommerová

Článek

Koprodukční projekt České televize a společnosti Evolution Films si tak po zvláštním uznání z Milána a hlavní ceně v kategorii dokumentů ze Šanghaje připsal své třetí zahraniční ocenění. Celovečerní dokument, který na jaře zvítězil ve své kategorii na plzeňském festivalu Finále, se objevil v českých kinech loni v květnu. Hlavní postavou je olympijská vítězka Věra Čáslavská, držitelka 140 medailí, z toho sedmi zlatých a čtyř stříbrných z olympiád.

Sommerová, která za svůj film získala i cenu Českého filmového a televizního svazu Trilobit, sestříhala záběry z archívů přibližující průběh vrcholných sportovních klání s vyprávěním této nejúspěšnější československé sportovkyně všech dob. Zachycen je i moment, kdy na protest proti okupaci Československa v roce 1968 na stupních vítězů odvrátila hlavu od sovětské vlajky. Za toto tiché gesto se jí totalitní režim „odvděčil” perzekucí a výslechy Státní bezpečnosti. Nedostala práci, vydělávala si úklidem domů.

Po příjezdu z olympiády ji na Pražském hradě přijal prezident Ludvík Svoboda, ale o něco později se už k němu nedostala. Vzkázal jí, aby odvolala podpis pod protirežimním manifestem Dva tisíce slov, což neudělala. Rudá hvězda ji v roce 1971 vyloučila z řad členů tělovýchovné jednoty.

Na veřejnost se Čáslavská vrátila až po listopadu 1989 v poradním týmu Václava Havla. Krátce po angažmá v prezidentské kanceláři ji však potkala rodinná tragédie, kdy byl její syn v listopadu 1996 odsouzen za smrt svého otce Josefa Odložila a ona se ocitla na 16 let opět v ústraní. I proto doplnila Sommerová svůj snímek sloganem Vzlety a pády nejslavnější české gymnastky.

Reklama

Výběr článků

Načítám