Hlavní obsah

Kultovní Pixies vystoupí v Lucerně dvakrát

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pixies patří ke kultovním souborům. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let jim jejich originální směs post punku, garážového rocku šedesátých let a nové vlny okořeněné surfrockem přinesla nebývalý zájem. I když skupina neprodávala alba po miliónech, stala se velkou inspirací řadě následovníků. Ve čtvrtek a v pátek vystoupí v pražské Lucerně.

Foto: Profimedia.cz

Pixies při koncertu v roce 2013 v Brixtonu

Článek

Čtvrteční koncert byl vyprodán takřka okamžitě poté, co se objevily lístky v předprodejích. Opakoval se tak rok 2006, kdy byl koncert v Akropoli okamžitě vyprodán. Přidán pak byl ještě páteční, na který se ještě lze dostat.

Pixies patří k vůbec nejvýznamnějším skupinám konce osmdesátých let, což ukazuje i to, kolik lidí přiznalo, že je ovlivnili. Hlásí se k nim Radiohead, Nirvana i The Strokes. Kurt Cobain přiznal, že hit Smells Like Teen Spirit je pojat v duchu Pixies. Bono z U2 považoval Pixies za jednu z největších amerických kapel své doby a ocenil je David Bowie, k němuž se Pixies hlásili.

Kapela především oplývala nápady, skoro každá píseň je perlou, ať už jde o rané agresivnější zahalené v noisovém hávu nebo později průzračnější. Aranžmá vždy podtrhuje nápady i atmosféru, nikdy však nezbavuje kapelu energie a sevřenosti, které jsou v rocku primární.

Od roku 2004 se skupina, která se rozešla v roce 1992, opakovaně vrací na koncertní pódia. Letos se spekuluje, že by mohla v rámci reunionu vydat i nové album, neboť v květnu odešla baskytaristka Kim Deal, s níž měl Black Francis neustálé spory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám