Hlavní obsah

V Praze bude přednášet Ole Nydahl, buddhistický učitel a autor knih

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 9. října si můžete vyzkoušet meditaci s jedním z nejznámějších buddhistů, autorem několika knih Olem Nydahlem. V pražské Areně Sparta bude přednášet a diskutovat ve středu 9. října od 19 hodin o svobodě a radosti.

Článek

Nydahl vydal například knihy Jak se věci mají, Moudrost okamžiku či Buddha a láska. Má zásluhu na vzniku většiny českých a evropských center buddhismu, kterých jsou dnes stovky. Muž, který v sedmdesátých letech převzal stará učení od mistrů v Himalájích, dokázal buddhistickou filozofii srozumitelně vysvětlit a zpopularizovat.

„Protože jsem měl sám v životě mnoho zajímavých zkušeností, kdy jsem byl na hranici života a smrti, vždy mě velmi zajímalo, co se děje poté. V roce 1972 jsme pak od starých tibetských lamů získali vzácné znalosti, které, pokud vím, nikdo na Západě neměl. Lamové byli natolik přesvědčiví, že jsme si to nemohli nechat pro sebe. Přál jsem si sdílet tyto vědomosti s lidmi, a dát jim tak určitý druh bezpečí,“ řekl Ole Nydahl.

„Zdrojem jakéhokoli štěstí je vždy mysl, která vše prožívá. Jediným smyslem každé buddhistické praxe je učinit mysl svěží a zbavit ji jakéhokoliv úsilí. Pokud je se vším v jednotě, je plná moudrosti, radosti a soucitu,” vysvětlil.

Vhodné pro začátečníky

Jen ke škole buddhismu Diamantové cesty se dnes hlásí v České republice zhruba 3 500 lidí. Navštěvují 50 meditačních center po celé republice. Buddhisté Diamantové cesty se nevzdávají svého profesního, partnerského či rodinného života: „Naším cílem je využít zkušenosti získané z meditace, změnit tak prožívání každodenních situací, a díky tomu prožívat svobodu a radost,” uvedl Nydahl, který jako jeden z mála lidí ze Západu působí jako plně kvalifikovaný lama a učitel meditace tibetského buddhismu.

Přednáška v Areně Sparta je vhodná i pro úplné začátečníky. Bude vedena v anglickém jazyce s překladem do češtiny a bude zahrnovat vysvětlení buddhistických učení, otázky a odpovědi a krátkou meditaci. Vstupenky v ceně 250 Kč je možné zakoupit na místě, studenti a senioři mají zlevněné vstupné ve výši 190 Kč. Očekává se účast až 2000 posluchačů.

Reklama

Výběr článků

Načítám