Hlavní obsah

Finalistů Škvoreckého ceny je výjimečně šest

Právo, František Cinger

Šestice autorů, kteří podle názoru poroty vedené Vladimírem Karfíkem vydali za uplynulý rok nejlepší uměleckou prózu, postoupila do dalšího kola tajného hlasování o Cenu Josefa Škvoreckého.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Josef Škvorecký, jehož jméno nese prestižní literární cena.

Článek

Vítěz bude vyhlášen 6. listopadu v Malé Pelléově vile v Praze 6. Akce začíná v 18 hodin a bude přístupná veřejnosti. O skleněnou trofej 7. ročníku literární ceny a částku 100 tisíc Kč soutěží Ivan Binar, Petra Hůlová, Jakub Katalpa, Jiří Kratochvil, Ivana Myšková a Jiří Šimáček. Zaznamenání si zaslouží, že mezi nominovanými knihami byla i próza Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu.

„Vyšší počet finalistů je způsoben rovností hlasů,“ vysvětlil tajemník poroty Václav Krištof. „U dvou titulů porota udělila stejný počet bodů, proto postoupilo do finále šest místo obvyklých pěti literárních děl.“

Rozhodne předseda

Každý porotce se rozhoduje sám a dle svého uvážení udělí třem nejlepším titulům body; pět prvnímu, tři druhému a jeden třetímu. Po sečtení bodů bude znám vítěz, který při vyhlašování výsledků získá finanční odměnu ve výši sto tisíc korun a hodnotnou plastiku se svým jménem. Co by nastalo při opětovné rovnosti hlasů?

„V takovém případě rozhoduje předseda poroty Vladimír Karfík,“ vysvětlil Václav Krištof. „Rozhodoval už před dvěma lety, kdy stejný počet hlasů získali Ivan Klíma a Martin Ryšavý.“

Dvě z děl, která postoupila do finále, se obracejí do minulosti. Jiří Kratochvil umístil svůj román do období konce 2. světové války, během které se také odehrává větší část knihy Katalpy.

Ivan Binar mísí vzpomínky na poválečné období s přítomností a prózy Petry Hůlové a Jiřího Šimáčka se věnují vyloženě současným tématům, Hůlová z hlediska cizince a Šimáček spíše s groteskním nadhledem. Prvotina Ivany Myškové více než do hloubi času proniká do hlubin jazyka.

Seznam nominací na Ceny Josefa Škvoreckého 2013

Ivan Binar – Jen šmouha po nebi, Torst 2013

Jiří Hájíček – Rybí krev, Host 2012 (květen/červen)

Jakuba Katalpa – Němci, Host 2012 (prosinec)

Jiří Kratochvil – Dobrou noc, sladké sny, Druhé město 2012

Lubomír Martínek – Muškátový oříšek, Revolver Revue 2012

Ivana Myšková – Nícení, Fra 2012

Lydie Romanská – Boží expo, Sursum 2012

Michal Sýkora – Modré stíny, Host 2013

Jiří Šimáček – Charakter, Host 2012

Michal Viewegh – Mráz přichází z Hradu, Druhé město 2012

Jaroslav Žváček – Lístek na cestu z pekla, Paseka 2012

Seznam finalistů Ceny Josefa Škvoreckého 2013

Ivan Binar – Jen šmouha po nebi, Torst 2013

Petra Hůlová – Čechy, země zaslíbená, Torst 2012

Jakuba Katalpa – Němci, Host 2012

Jiří Kratochvil – Dobrou noc, sladké sny, Druhé město 2012

Ivana Myšková – Nícení, Fra 2012

Jiří Šimáček – Charakter, Host 201

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám