Hlavní obsah

RECENZE: Malý podvod Stinga

Právo, Jaroslv Špulák

The Last Ship, nové album britského zpěváka, hudebníka a skladatele Stinga, je inzerováno jako sbírka prvního autorského materiálu po deseti letech. Celá pravda je ale složitější.

Foto: Universal Music

Sting: The Last Ship

Článek

Jedenáct skladeb na desce vzniklo pro muzikál, který bude mít premiéru příští rok na Broadwayi. Navazují na sebe, nesou příběh a budou doprovázeny tancem a činohrou. Nepřišly ale na svět kvůli tomu, aby vytvořily nové autorské album Stinga. The Last Ship je vlastně předčasně vydaný soundtrack k muzikálu.

Písničky ostatně muzikálem přímo voní. Mají charakter scénické hudby, jsou dramatické, patetické, vystavěné tak, aby při nich bylo možné na pódiu dělat ještě další umělecké úkony. Je mezi nimi i hospodský popěvek (What Have We Got?), který v muzikálu z prostředí loděnic chybět prostě nemůže.

Tato skladba se ovšem jediná vymyká atmosféře desky. Je unavená, utahaná, ospalá. Zkušený bard Sting přišel v podstatě pouze s baladickými písněmi, které nesou v textu příběh, hudebně jsou ale pohříchu až zákeřně monotónní.

The Last Ship je album účelově napsané. Není regulérní, byť se tak tváří. Na další řadovou desku si budeme muset počkat.

Sting: The Last Ship
Universal Music, 45:24

Celkové hodnocení 65%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám