Hlavní obsah

Za čtyři měsíce v Rijksmuseu milión diváků

Právo, Peter Kováč

Amsterdam Rijksmuseum v Amsterdamu, jehož ozdobou je Rembrandtova Noční hlídka, bylo deset let zavřeno a turisté mohli vidět pouze improvizovanou instalaci nejslavnějších obrazů. Rozsáhlá generální rekonstrukce a dostavba letos skončily a muzeum se znovu v plné kráse otevřelo 13. dubna. Za první čtyři měsíce přivítalo milión návštěvníků.

Foto: ČTK

Amsterdamské Rijksmuseum

Článek

Denní návštěvnost láme rekordy. Nyní se pohybuje v průměru od 7 do 10 tisíc diváků. Nizozemcům se totiž úspěšně povedlo přeměnit staré muzeum v moderní kulturní instituci 21. století, která je přívětivá vůči divákům a poskytuje jim skutečný prožitek z uměleckých skvostů. I vyfotit si oblíbený obraz můžete bez omezení, ovšem s výjimkou použití blesku.

Koncepce zůstala tradiční. Rijksmuseum spojuje národní galerii a národní muzeum, snahou je představit kulturu a životní styl holandské společnosti od středověku do doby Napoleona. Vedle obrazů Vermeera, Halse a Rembrandta je v něm nábytek, tapisérie i porcelán a také rozsáhlá kolekce modelů holandských lodí, které do země přivážely poklady z kolonií.

Vše je ale nainstalováno s estetickým vkusem. Osmdesát místností a osm tisíc exponátů. Divák se nenudí, je naopak stále něčím překvapován.

Díky zastřešení otevřených dvorů získalo Rijksmuseum rozsáhlé prostory pro oddech diváků i nejmodernější technické zázemí. Ředitel Wim Pijbes si vše pochvaluje: nové muzeum zvýšilo turistický ruch ve městě a zájem o Amsterdam. Navíc i galerie v sousedství – Van Gogovo muzeum a Stedelijk Museum – mají novou infrastrukturu a moderní dostavby.

Rijksmuseum se neomezuje jen na stálé sbírky. V současné době je v jeho zahradách výstava soch Henryho Moora, klasika anglického moderního umění. Na rok 2015 chystá muzeum společně s londýnskou Národní galerií rozsáhlou výstavu pozdního Rembrandtova díla, což bude událost celosvětového významu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám