Hlavní obsah

Knihkupci: V ČR se letos prodá půl miliónu elektronických knih

Prodej elektronických knih se v Česku rozjíždí, letos se jich prodá půl miliónu. Loni si Češi koupili 200 000 e-knih, v roce 2011 jenom 17 000. Pro některé nakladatele se stávají elektronické knihy významnou součástí jejich podnikatelských plánů, vyplývá z údajů Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN).

Foto: Jiří Mach, Právo

Nikdo neví, kolik tvoří podíl oficiálně a neoficiálně stažených knih. Mnohé tituly se běžně nedají koupit. Ilustrační foto

Článek

„Prodej e-knih v roce 2012 představoval asi 0,35 procenta finančního objemu celkového českého knižního trhu,” uvedla tajemnice svazu Marcela Turečková.

Češi si přes internet kupují hlavně detektivky, jejich podíl na prodejích e-knih tvoří 27,9 procenta. V září vedl žebříček prodejů e-knih v Česku román Všechny jeho touhy od CC Gibbse, na dalších místech byly detektivky od norského spisovatele Jo Nesba. Proti prodejům klasických knih se výrazně méně prodávají elektronické knihy pro děti a mládež, odborná literatura i kuchařky.

Průměrná cena elektronických knih se v ČR dlouhodobě pohybuje kolem 145 korun s DPH. Průměrná cena e-knihy tak představuje asi 62 procent ceny papírové knihy. S prodeji roste počet titulů dostupných v češtině. Zatímco v roce 2010 jich bylo 250, loni již 4000 a letos se nabídka titulů vyšplhá na 6500.

Podíl na obratu je jen 10–20 procent

Pro některé nakladatele se stávají elektronické knihy významnou součástí podnikatelských plánů. Například podíl e-knih na ročním obratu nakladatelství Kniha Zlín přesahuje deset procent, nakladatelství Domino udává podíl blížící se 20 procentům. „Celkově v roce 2012 vyšlo ve formě e-knihy zhruba 15 procent vydaných papírových knih,” dodala Turečková.

Největšími prodejci elektronických knih jsou v ČR Kosmas, Palmknihy, eReading a Wooky. Na trhu působí také mnoho menších prodejců. Jediným významným zahraničním prodejcem českých e-knih je Apple s iBook Store. Většina distributorů e-knih sází na otevřené formáty ePub a Mobi, které je možné číst na libovolném čtecím zařízení. Knihy jsou chráněny nejčastěji pomocí tzv. sociálního DRM, tedy vodoznakem vloženým do knihy. Výjimkou je platforma Wooky, která používá vlastní šifrovaný formát dat pro vlastní čtečky.

Elektronickým knihám se nevěnují všichni nakladatelé. Počet producentů českých e-knih se pohybuje mezi 160 až 200, mezi největší patří Kniha Zlín, Host, Euromedia Group, Argo, Domino, Jota, Moba, Baronet a Grada.

Stahuje se nelegálně

„Za tři roky existence jsme vydali více než 176 licencí na elektronické knihy a tři generace vlastních čteček a čtvrtá je již na spadnutí. Ani do budoucna nehodláme usnout na vavřínech a nadále investujeme do technologického rozvoje společnosti,” uvedl spoluzakladatel eReading.cz Martin Lipert.

Podíl žánrů na prodeji e-knih na serveru Palmknihy.cz

1.         Krimi, detektivky 27,9%

2.         Fantasy 8,%

3.         Thrillery 7,9%

4.         Sci-fi   7,6%

5.         Romantika 7,5%

6.         Historické 5,8%

S růstem prodejů roste i nelegální stahování e-knih. Češi si za poslední roky pořídili přes 200 000 elektronických čteček a čtvrt miliónu tabletů. „Prodeje tabletů letos meziročně vzrostly o osm procent, průměrně se jich prodá zhruba desetkrát více než čteček,” uvedl ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman.

Reklama

Výběr článků

Načítám