Hlavní obsah

Herci měli velký zájem hrát Gottwalda, řekl režisér Českého století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních českých dějin let 1918 až 1992 přinese devítidílný cyklus České století režiséra Roberta Sedláčka a autora Pavla Kosatíka. Česká televize (ČT) uvede první z pěti částí 27. října. Zbývající čtyři se na obrazovce objeví na podzim 2014.

Foto: Česká televize

Jiří Vyorálek (uprostřed) jako Klement Gottwald

Článek

Každý z dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ i pro ně samotné. Diváci uvidí známé herce v nezvyklých rolích. Někdejšího prezidenta Václava Havla ztvární Marek Daniel a jeho následníka Václava Klause Jaroslav Plesl. Roli Tomáše Garrigua Masaryka režisér svěřil Martinu Hubovi, jako Edvard Beneš se představí Martin Finger a Jan Novotný, Klementa Gottwalda si zahraje Jiří Vyorálek a brigádním generálem Františkem Moravcem bude Ivan Trojan.

„Jde o to nejpodstatnější, co jsem dosud natočil. Je ironií osudu, že to je právě v televizi, ačkoliv se za mnou táhne pověst nezávislého filmaře. Přitom nemám pocit nervozity,” řekl Sedláček. Podle něj České století neusiluje o rekonstrukce nejpravděpodobnějšího průběhu historických událostí, nýbrž o vytvoření situací, v nichž budou moci diváci spoluprožívat s historickými postavami jejich pocity, pochyby, odhodlání i obavy.

„Pochopitelně jsem měl odborné poradce i oponenturu, proběhlo to obvyklým způsobem,” uvedl Kosatík. Snažil se, aby scénáře fungovaly jako dramata. Původně existovalo 16 témat, které šly po osobnostech. „Pak jsme vybrali nejdůležitější data a doplnili je o rok 1992, který nám tam naskočil jako nutná pointa roku 1918,” vysvětlil Sedláček.

O Gottwalda byl zájem

Podle kreativního producenta Jana Lekeše činil rozpočet zhruba devět miliónů korun na jeden díl. „Snažili jsme se peníze investovat co nejlépe,” řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Když však bylo zapotřebí někdy „k dobru věci” částku navýšit, stalo se tak.

Foto: Česká televize

Klement Gottwald v katedrále

Jaroslav Plesl a Václav Klaus

Foto: Česká televize

Daniel Landa jako Emanuel Moravec

Obsazení rolí neoblíbených politiků nebylo podle režiséra složité. „Už proto, že herci milují ty záporné, například o Gottwalda byl velký zájem,” dodal Sedláček.

V minulosti ztvárnili osobnosti z řad politiky na filmovém plátně či televizní obrazovce například Michal Dočolomanský (Gustáv Husák v dramatu Vítězný lid i cyklu Povstalecká história, Jan Šverma ve Dnech zrady), Jiří Štěpnička (titulní role v seriálu Gottwald), Jiří Pleskot(Edvard Beneš ve dvoudílných Dnech zrady), Svatopluk Beneš (Tomáš Garrigue Masaryk ve snímku Člověk proti zkáze), Bohuš Pastorek (Klement Gottwald ve Dnech zrady, Sokolovu a Osvobození Prahy), Ladislav Chudík (Ludvík Svoboda ve filmu Sokolovo) a také Ondřej Vetchý (Václav Havel v mrazivé komedii Zemský ráj to napohled).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám