Hlavní obsah

Světová fotožurnalistika zavítala do Prahy

Právo, ČTK

Výstava vítězných prací z letošního ročníku novinářské fotografie World Press Photo bude ode dneška přístupná v pražském Karolinu.

Foto: archív WPP

Hlavní cenou byl ověnčen snímek Dagense Nyhetera.

Článek

Hlavní cenu v 56. ročníku obdržel švédský fotograf Paul Hansen z listu Dagens Nyheter za snímek z pohřbu dvou palestinských dětí zabitých při izraelském raketovém útoku v Gaze.

„Síla vítězné fotografie spočívá v kontrastu hněvu a smutku dospělých a nevinnosti dětí. Je to snímek, na který nikdy nezapomenu,“ řekl po oznámení výsledků předseda poroty Santiago Lyon, ředitel fotografického oddělení The Associated Press.

V kategorii sportovních akcí získal první cenu fotoreportér ČTK Roman Vondrouš za sérii snímků Cross Country Steeplechase. Vondrouš je prvním českým vítězem od roku 2006. Poslední oceněný Čech, nikoli ale vítěz, v soutěži bodoval v roce 2009. Vondrouš dostal za své snímky také Cenu Prahy, kterou uděluje pražský primátor dle svého výběru. Držitel Ceny Prahy má v rámci výstavy World Press Photo ještě svoji samostatnou prezentaci.

Porota v Amsterdamu letos v únoru hodnotila přes 100 tisíc zaslaných snímků, téměř 10 tisíc fotografií se pak dostalo do finále. Výstava putuje po více než sto městech celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám