Hlavní obsah

DiCaprio bude hrát amerického prezidenta Wilsona, který pomohl vzniku Československa

Leonardo DiCaprio bude hrát amerického prezidenta Woodrowa Wilsona, který zavedl USA do první světové války a dostal Nobelovu cenu za mír za úsilí o vytvoření Společnosti národů. Napsal to list Hollywood Reporter, podle něhož bude DiCaprio i jedním z producentů filmu.

Foto: Falcon

Leonardo DiCaprio v Nespoutaném Djangovi

Článek

Film bude natočen podle Wilsonovy biografie od A. Scotta Berga, která vyšla minulý týden a provázely ji dobré kritiky. Berg líčí osmadvacátého amerického prezidenta, který byl ve funkci v letech 1913 až 1921 v převážně pozitivním světle. Demokrat Wilson rozhodl v roce 1917 o vstupu Ameriky do první světové války po boku Británie a Francie, přestože do té doby se snažil zachovávat neutralitu.

Po válce podporoval Versailleskou mírovou smlouvu, a zasadil se tak o vytvoření Společnosti národů, nakonec neúspěšného předchůdce OSN. Republikány ovládaný Senát nakonec odmítl ratifikovat vstup Ameriky do společnosti, ale Wilson za své snahy dostal v roce 1919 Nobelovu cenu za mír. Prosazoval princip sebeurčení národů a přispěl i ke vzniku tehdejšího Československa.

Režisér neznámý

Wilson také založil americkou centrální banku. V roce 1914 mu zemřela manželka Ellen. O rok později si vzal druhou ženu Edith Galtovou a je zatím posledním prezidentem, který se ženil v Bílém domě. Než se stal prezidentem, byl mezi jiným profesorem a guvernérem státu New Jersey. Je jediným americkým prezidentem s doktorátem. Rok před koncem druhého funkčního období ho postihla mozková příhoda a v řadě pravomocí ho de facto zastupovala manželka.

Zatím není rozhodnuto, kdo bude snímek režírovat. DiCaprio bude producentem filmu spolu s Jennifer Davissonovou Killoranovou a autorem knižní předlohy Bergem. Berg dostal v roce 1998 Pulitzerovu cenu za životopis letce Charlese Lindbergha. DiCaprio se naposledy objevil ve filmové verzi Velkého Gatsbyho. Nyní půjde do kin film Martina Scorseseho The Wolf of Wall Street (Vlk z Wall Street), ve kterém DiCaprio hraje investičního bankéře.

Reklama

Výběr článků

Načítám