Hlavní obsah

Britský film o otrocích s Bradem Pittem získal cenu v Torontu

Letošním vítězem filmového festivalu v kanadském Torontu se stalo otrokářské drama britského režiséra Steva McQueena 12 Years Slave (12 let otrokem).

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Brad Pitt prezentoval svůj film o otroctví a uspěl.

Článek

McQueenův film je založen na skutečném příběhu černocha Solomona Northupa, který byl v roce 1841 unesen na jihu USA a prodán jako otrok na jednu z plantáží v Louisianě. Hlavní roli si zahrál Chiwetel Ejiofor a ve vedlejších rolích se objevuje třeba režisérův dvorní herec Michael Fassbender, ale také Benedict Cumberbatch či Brad Pitt.

U diváků v Torontu zabodoval také britský film Philomena Stephena Frearse, v němž hlavní hrdinka v podání Judi Denchové pátrá po synovi, kterého musela v mládí dát k nucené adopci. Torontský festival je velmi sledovanou událostí a někdy je považován za důležitý ukazatel šancí před udílením Oscarů. Loni v Kanadě zvítězila netradiční romance Terapie láskou, která byla na Oscara za nejlepší film nominována a později získala jednu sošku za herecký výkon Jennifer Lawrenceové. V předchozích ročnících diváci v Torontu ocenili filmy Králova řeč nebo Milionář z chatrče, které pak byly na Oscarech rovněž velice úspěšné.

Letošní 38. ročník festivalu trval 11 dní a během nich se promítlo celkem 288 celovečerních a 78 krátkých filmů ze 70 zemí. Za Atlantikem se prezentovala i Česká republika: na programu byl například snímek polské režisérky Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř nebo Líbánky Jana Hřebejka.

Reklama

Výběr článků

Načítám