Hlavní obsah

RECENZE: Muzikál Mauglí aneb Jak to chodí v džungli

Právo, Radmila Hrdinová

V pražském Divadle Kalich měl ve čtvrtek premiéru muzikál Mauglí Gabriely Osvaldové a Miroslava D. Mirčeva (libreto a texty písní) a Ondřeje Soukupa (hudba).

Foto: Richard kocourek

Dobráckého pantera Baghíru v muzikálu Mauglí ztvárnil na premiéře Jiří Korn.

Článek

Z Kiplingových povídek o chlapci Mauglím odchovaným indickou džunglí si autoři zvolili pár výchozích situací: přijetí Mauglího do vlčí smečky, přátelství s panterem Baghírou, jeho únos opicemi a především soupeření o život s tygrem Šér Chánem.

Výsledkem není až tak souvislý příběh, ale spíš obraz toho, jak to chodí v džungli (neboli mezi lidmi), což ovšem odpovídá Kiplingově knize. Je to muzikál o přežití, o přátelství, o pomoci, o pochlebování a příživnictví, o přirozeném výběru, soupeření a smrti. Síla pokrevního pouta daného společenstvím džungle v něm nakonec vítězí i nad Kiplingovým vyústěním příběhu.

V kontextu domácí muzikálové produkce má Mauglí výhodu kvalitních textů i hudby Ondřeje Soukupa, který umí napsat hit a pohrát si s různými žánry, barvami, rytmy a s exotickou inspirací. Čísla jako Píseň o strachu, opičí samba Nadčlověk, Extra sloní blues anebo kvartet supích pohřebáků jsou neodolatelná, vtipná a posluchačsky chytlavá.

Sázka na režisérské duo SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) produkci vyšla. Ve spolupráci s oběma choreografkami a výtvarníky vznikla pohybově náročná, hravá a dynamická inscenace, která má vtip, emoci i poslání a diváky rozhodně nenudí.

Stojí na kolektivním výkonu všech účinkujících včetně pohybově dokonalé company, z níž nelze nezmínit aspoň chlapeckého Mauglího Jana Ciny, dravého Šér Chána Jana Kříže, pěvecky stále dokonalého, leč pohybem už poněkud unaveného Baghíru Jiřího Korna, herecky perfektního šakala Tabakího i supa Petra Vančury, hysterického opičího krále i dalšího ze skvostné supí čtveřice Csongora Kassaie či sklerotického slona Háthího v dalajlamovské stylizaci Richarda Tesaříka.

I když je Mauglí inzerován jako rodinné představení, pro úplně malé děti však rozhodně není. Spíš pro ty, které už dovedou ocenit přátelství.

Mauglí – jsme jedné krve...

Režie a světelný design SKUTR, scéna Jakub Kopecký, kostýmy Simona Rybáková, choreografie Jana Burkiewiczová a Adéla Laštovková-Stodolová, pěvecké nastudování Ľubomír Dolný. Premiéra 12. září v Divadle Kalich Praha.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám