Hlavní obsah

Nový film Colette: Svědectví o nezničitelné lidskosti

Novinky, František Cinger

Je to snad příběh Arnošta Lustiga? Může se zeptat ctitel knih muže, který dokázal oslovit celý svět osudy obětí holocaustu, které si zachovaly lidskost uprostřed vraždění.

Foto: Bioscop

Z filmu Colette

Článek

Mohu potvrdit, že úvodní scéna, kdy filmový Vili Feld provází syna Josefa na večeři k matce jeho kamarádky, která také přežila Osvětim, se opravdu v době jeho amerického exilu stala.

„Na setkání se mi nechtělo, ale syn mě přesvědčil. Co bys pro děti neudělal. Paní si i ve svém věku zachovala půvab. Ale když začala vyprávět, jak strčila do důstojníka SS, který se jí dotýkal, pochopil jsem, že lže a že nejspíš byla v táborovém nevěstinci,“ vyprávěl mi Lustig. „Nikdo by si nedovolil jen pomyslet na to, že by sáhl na esesáka nebo dozorkyni SS. Ti mlátili lidi do bezvědomí i bez důvodu nebo do nich jen tak pro zábavu stříleli…“

Zaujal ho však příběh oné ženy, která si v tzv. Kanadě, kde se pro Říšskou banku shromažďovaly peníze a zlato, pro další hospodářské využití připravovaly kabáty, svetry, boty a další věci zavražděných, uložila pod jazyk diamant s nadějí, že jestliže přežije, nezačne od nuly. Což se jí také podařilo. Spisovatel získal inspiraci. A počátkem devadesátých let publikoval Židovskou trilogii: Lea z Leeuwardenu, Tanga z Hamburku a Colette z Antverp.

V prvních dvou částech obraz života v Terezíně, před cestou na východ, kam se dostala jak belgická dívka, tak Lustigův souputník Feld. Známý z jeho knih jako člověk trvale postižený prožitým utrpením. Nemohu si však odpustit poznámku, že jeho předobraz ani tuto literární postavu neměl Arnošt moc rád.

Dozvěděl se totiž, že byl v Osvětimi kápo a že uhodil holí vězně, který se mu zdál při nástupu pomalý. Takže „reálného“ Lustiga musí hledat čtenáři v jeho jiných knihách, třeba jako Štěpána Maurera v povídce Štěpán a Anna ze souboru Noc a naděje.

Je to ale důležité? Hlavní je étos jeho postav. A vůbec nade vše si vážil lidí z osvětimského podzemního odboje. Těch, kdo se dokázali vzepřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám