Hlavní obsah

Michal Horáček dokončil album Český kalendář. Vyjde v říjnu

Právo, Jaroslav Špulák

Textař Michal Horáček dnes oznámil, že dvojalbum Český kalendář je hotové. Kolekce jeho zhudebněných villonských balad se na trhu objeví jak v digitální, tak fyzické podobě 29. října.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bára Basiková a Michal Horáček spolupracovali už na písničkách skupiny Stromboli.

Článek

„Trvalo to pět let a už je to dokončené. Obvykle se taková věc oslavuje, ale já bych v tom klidně ještě další rok pokračoval,“ oznámil na setkání s novináři Horáček.

Před pěti lety zveřejnil na internetu své villonské balady a vyzval své kolegy umělce, aby je podle vlastní libosti zhudebnili. Sešlo se mu na jedenáct set kompozic, z nichž spolu s producentem Michalem Pekárkem nakonec vybrali dvaatřicet, které pro album nahráli s výraznými zpěváky současnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Producent Michal Pekárek a textař Michal Horáček

„Každou jsem si poslechl nejméně třikrát. To je minimum, co člověk může udělat, když se na něj někdo obrací poté, co do jeho díla vložil své úsilí a možná i sny,“ řekl Horáček.

Od Hapky po Svěráka

Autory hudby jsou Petr Hapka, Petr Linhart, Katarína Koščová, Lucia Šoralová i dosud nepříliš známí Hynek Koloničný, Milan Šebelík či Wendel Dreiseitl. Jejich písničky nazpívali Vojtěch Dyk, Bára Basiková, Lenka Nová, František Segrado, Michael Kocáb, Aneta Langerová, Zdeněk Svěrák a další, celkem čtyřiadvacet osobností.

„Villonovy verše asi četl každý z nás. Když mě tedy Michal Horáček oslovil, abych v tomto projektu zpívala, velmi mě to potěšilo. V minulosti jsme už spolupracovali, psával texty pro skupinu Stromboli a dělala jsem i na nějakých dalších projektech, na nichž se podílel. Vybral mi písničky, které se mi líbily a jež mají atmosféru, kterou mám jako zpěvačka ráda. Byť to není hudební žánr, ve kterém se běžně pohybuji, přistoupila jsem k nazpívání těch balad srdcem,“ řekla Právu a Novinkám.cz Bára Basiková.

Pro album nazpívala čtyři skladby, ale zatím neví, jestli se všechny na konečnou podobu kolekce dostanou.

Příští středu začíná turné

Dokončením prací na dvojalbu Český kalendář tento projekt nekončí. Již 18. září začne koncertní turné Mezi námi, na němž bude Horáček písničky z projektu spolu s některými zpěváky představovat.

„Jedná se i o tom, že bychom mohli podniknout výjezd za krajany do Spojených států. Později bychom rádi připravili jeden velký koncert, kde bychom na jednom místě shromáždili všechny zpěváky a zpěvačky, písničky trochu přearanžovali a představili je divákům,“ uvedl pro Právo a Novinky.cz Horáček.

Autorem hudby k některým baladám je i Petr Linhart. „Často se objevuju ve studiu v Nuslích, kam chodí pracovat i Michal Horáček. Ve volné chvíli si poslechl mé album Autobus do Podbořan, a protože se mu líbilo, nelenil a napsal mi zprávu o projektu Český kalendář. V tu chvíli jsem o něm nevěděl, ale když jsem se s ním seznámil, užasl jsem nad tím, jak obrovské množství kvalitních textů dal k dispozici. Pracoval jsem na pěti písních a dvě z nich byly vybrány na desku,“ řekl Právu a Novinkám.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Horáček zdraví Medu Mládkovou.

Projekt Český kalendář přišla podpořit i Meda Mládková. Podle slov producenta alba Michala Pekárka je příznivkyní písniček, na kterých Horáček pracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám