Hlavní obsah

V Ostravě se chystá kameramanský filmový festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě se na přelomu září a října uskuteční pátý ročník Mezinárodního kameramanského filmového festivalu Ostrava Kamera Oko. Festival letos k 20. výročí rozpadu někdejší federace uvede přehlídku současného slovenského filmu, řekla za organizátory akce Markéta Jindřichová.

Článek

„Přehlídka představí reprezentativní výběr toho nejlepšího z aktuální slovenské kinematografie. První část se zaměří na celovečerní hrané a dokumentární filmy. Druhou část přehlídky tvoří kurátorský výběr ze současné slovenské krátkometrážní tvorby,” vysvětlila Jindřichová. Návštěvníci se mohou těšit například na Zázrak Juraje Lehotského nebo filmy Kauza Cervanová a Duch ve stroji od Roberta Kirchhoffa.

Připravena je i sekce věnovaná 20 letům Českého lva. Promítat se budou filmy tří nejoceňovanějších kameramanů a diváci v ní uvidí snímky Lea, Krvavý román či Jízda.

„Přehlídka je ohlédnutím a možná i pomyslnou tečkou za prvním dvacetiletím nejvýznamnějších českých filmových cen. Rozhodli jsme se vybrat filmy kameramanů, kteří získali nejvíce Českých lvů, a ocenit tyto úspěchy tím, že jejich filmy vrátíme do kina, před diváky, kteří tato výrazná díla české kinematografie většinou znají již jen z televize nebo počítačové obrazovky,” vysvětlila umělecká ředitelka festivalu Anna Kopecká.

Festival v Ostravě potrvá od 27. září do 3. října. Festivalové projekce se uskuteční v jednosálových kinech města Ostravy, tedy v Artu, Minikině, Luně, Studiu Karel ve Staré Aréně a nově i v multižánrovém prostoru Cooltour. Přehlídka bude tradičně zahájena v 19:00 v prostorách Dolní oblasti Vítkovice. Festival bude uveden projekcí ze tří projektorů, a to snímky filmových formátů 8mm, 16mm a 35mm experimentálního dokumentu KKK.

„Filmový projekt KKK se skládá ze tří snímků: 8mm Kousek Jana Daňhela, 16mm Křížová cesta Martina Ježka a 35mm Kotouč Miroslava Bambuška, jejichž pojítkem je téma krajiny,” doplnila Jindřichová.

Reklama

Výběr článků

Načítám