Hlavní obsah

Vydařený návrat Sto let tanga do Prahy

Právo, Radmila Hrdinová

Téměř po roce se do Prahy vrátilo úspěšné představení Sto let tanga, které v produkci herečky Jitky Frantové a režii Alfonsa Venerosa přibližuje divákům slavnou historii argentinského tanga. V rámci Letního hraní se jediné představení uskutečnilo 30. srpna na scéně pražského Divadla Bez zábradlí.

Foto: archiv Jitky Frantové

Herečka Jitka Frantová a tanečník Gianluca Berti

Článek

Autorem scénáře je italský tanečník, básník, znalec a pedagog tanga Gianluca Berti, který se svou taneční partnerkou Federikou Bolengo předvedl během večera s velkou profesionalitou a elegancí nesčetné proměny tohoto stále milovaného i proklínaného tance. Dalšími vynikajícími „učiteli tanga“ byli brněnští tanečníci Petr a Gabriela Nečasovi a Michal Mezník s Petrou Vykoupilovou.

České herečce Jitce Frantové, která žije v Římě, se tango vedle divadla stalo druhou náplní života. V představení Sto let tanga provedla proto s pochopením a velkým šarmem diváky jeho historií prostřednictvím vzrušujících příběhů osobností, jež ho proslavily – Carlose Gardela, Astora Piazolly, Carmencity Calderonové, Gricel Viganové a dalších.

Od premiéry uvedené v Praze v listopadu loňského roku získalo Sto let tanga na jistotě, divadelní přitažlivosti a komunikativnosti. Vedle zajímavých dobových projekcí přibližuje divákům tango nejen slovem a tancem, ale i živým pěveckým podáním charismatického argentinského zpěváka Martina Troncoza, s nímž herečka Jitka Frantová vstupuje do jemných dialogických i nevyslovených vztahů.

Na rozdíl od stísněného prostoru Divadla Kolowrat, kde mělo Sto let tanga loni v listopadu svou pražskou premiéru, vycházelo jeviště a hlediště Divadla Bez zábradlí ideálně vstříc intimnímu charakteru večera a zejména taneční produkci, kdy diváci měli možnost obdivovat bez dechu složité krokové variace předváděných tang v podání brilantních tanečníků a v závěru i herečky Jitky Frantové, jež se do tanga zapojila v náruči všech tří partnerů. Neboť v tomto představení i herečka tančí a tanečník mluví.

Byl to po všech stránkách vydařený večer a diváci v závěru dali svou spokojenost najevo hlasitým voláním „bravo“ a ovacemi vestoje. Škoda jen, že divadlo neumožnilo slibovanou sobotní reprízu, jež by uspokojila i ty, na které se při pátečním představení už nedostalo. Tango je v Praze čím dál populárnější a věnuje se mu velká část veřejnosti. I proto lze věřit, že by další pražský návrat představení vyznávajícího lásku k tangu určitě našel své publikum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám