Hlavní obsah

Literární cenu Knižního klubu převzala Vladimíra Klimecká

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Literární cenu Knižního klubu určenou dosud nevydaným rukopisům, jejíž 18. ročník byl v úterý odpoledne vyhlášen v pražském Kaiserštejnském paláci, získala Vladimíra Klimecká za román Druhý život Marýny G.

Foto: Laura Pavlíková

Vladimíra Klimecká s vydanou vítěznou knihou

Článek

Do letošního ročníku bylo přihlášeno rovných sto rukopisů. Žánrově byl zastoupen historický román, životopisný román, detektivka, sci-fi, antiutopie, společenský román z různých období 20. století, próza z vojenského prostředí. Do druhého kola se probojovalo rekordních osm rukopisů. Z tohoto okruhu pak porota určila vítězku, kterou na cenu navrhla členka poroty Tereza Brdečková.

Jde o kroniku velké valašské rodiny, se kterou čtenář projde polovinu 20. století. Je psána výhradně z perspektivy žen. Marýna, Růža, Josefka a Fany - kolem nich míjejí československé dějiny se vším, co k tomu patří. Válka, osvobození, procesy, pražské jaro, normalizace, naděje i rezignace.

Novely o čtyřech ženských osudech se postupně splétají do promyšlené románové struktury spojené jedním prostředím. A ačkoli zachycují různá období lidského života i velkých dějin, pokaždé hovoří o fenoménu ženství. Tyhle ženy jsou hrdinkami své doby.

„Ty příběhy žen ve mně zrály léta,“ řekla Vladimíra Klimecká Právu. „Chtěla jsem psát o obyčejných ženách, o jejich síle a obětavosti. Poslední podnět? Uvědomění si, že čas běží, a pokud je chci napsat, není na co čekat.“

Klimecká (1964) pochází z Horní Bečvy a žije ve Vacenovicích u Kyjova. Vítězství v soutěži je spojeno s prémií 100 tisíc korun a s vydáním rukopisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám