Hlavní obsah

Muzikál Lucie, větší než malé množství lásky dostává finální podobu

Právo, Jaroslav Špulák

V pražském Hudebním divadle Karlín se celé prázdniny pilně zkouší muzikál Lucie, větší než malé množství lásky. Na písničky skupiny Lucie napsal libreto Tomáš Belko, režisérem je Petr Novotný. Ve čtvrtek odpoledne představili tvůrci novinářům dva obrazy z muzikálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden z obrazů muzikálu, který ve čtvrtek tvůrci představili novinářům.

Článek

Na pódiu karlínské scény se vystřídali v alternacích jednotlivých postav Jiří Korn, Emma Smetana, Bára Poláková, Václav „Noid“ Bárta, David Kraus, Lukáš Vaculík a Karel Roden. Představena byla také taneční company a částečně kulisy, byť se v současné době teprve do divadla svážejí z míst, kde byly vyrobeny.

„Jsme v tom nejhezčím a současně nejděsivějším stadiu. V náklaďácích se svážejí věci, které po dva měsíce vznikaly tu v ateliérech Františka Brabce, tu u zvukařů, tu někde jinde. V divadle se dávají dohromady, začínají prostupovat a doplňovat se. Je to zajímavé a hezké. Moc jsme se na to těšili. Těžké je to ale v tom, že v podstatě pět part kopalo pět tunelů, a teď jde o to, aby z toho byl jen jeden,“ vysvětlil Novinkám.cz režisér Petr Novotný.

První muzikál Emmy Smetany

Písničky Lucie jsou všeobecně známé. Posluchači je dosud přijímali především v provedení Davida Kollera a Roberta Kodyma, zpěváků kapely. Muzikál je ale nabídne v interpretaci jiných zpěváků a herců. Jedním z nich je Václav „Noid“ Bárta, který ztvární hlavní postavu Daniela.

„Zpívání písniček Lucie je pro mě na celém zkoušení nejtěžší. Musím zpívat jinak, než jak jsem byl zvyklý v jiných muzikálech. Frázování je tak specifické, že je musím od Davida Kollera a Roberta Kodyma trochu kopírovat. Nelze to současně ale dělat moc, protože bych nechtěl napodobovat jejich originální výraz,“ svěřil se Novinkám.cz Bárta. „Je to výzva, ale baví mě to.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav „Noid“ Bárta ctí originální verzi písniček.

Emma Smetana ztvární postavu Lucie. Karlínský muzikál je přitom její vůbec první. Jako jedna z mála účinkujících nemá ani herecké, ani hudební vzdělání. Navíc bude poprvé účinkovat na jevišti, neboť dosud poznala jen filmové herectví.

„Nepřekáží mi, že písničky Lucie zpívají v originále muži. Celý život zpívám, co se mi líbí, takže s tím nemám problém. Většinu písniček v muzikálu zpíváme v původní tónině. Nepřijde mi to obtížné. Navíc jsou v něm všechny mé nejmilejší skladby od Lucie,“ řekla Novinkám.cz Smetana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pro Emmu Smetanu je to muzikálová premiéra.

Příběh ze života

David Koller chodí na zkoušky do Hudebního divadla Karlín skoro každý den. Věří, že chystaný muzikál bude schopen oslovit široké spektrum diváků. Na rozdíl od nich totiž zná jeho příběh.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Koller chodí na zkoušky pravidelně.

„Je v něm něco mezi nebem a zemí, není to běžný příběh ze života. Ze života je v něm ale situace, kdy se potká klasická vztahová trojka – kluk se rozchází s holkou kvůli jiné. V jistý okamžik, což jsou ty dvě hodiny muzikálového příběhu, jsou pohromadě. To je ze života,“ vysvětlil Novinkám.cz Koller. Premiéry muzikálu jsou naplánované na 31. října a 1. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám