Hlavní obsah

Benátský filmový festival oslaví sedmdesáté výročí

Právo, Bára Zpěváčková, Jaroslav Špulák

Sedmdesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách začne 28. srpna a potrvá do 7. září letošního roku. Odstartuje ho sci-fi thriller Gravitace, který režíroval Alfonso Cuarón. V hlavních rolích se v něm představí Sandra Bullocková jako lékařka a inženýrka a George Clooney jako vesmírný veterán.

Článek

Festival organizuje benátské bienále, které si k oslavě sedmdesátého výročí připravilo speciální projekt s názvem Benátky 70 – Budoucnost dobita (Venezia 70 – Future Reloaded).

Sedmdesát režisérů z celého světa bylo přizváno, aby každý natočil krátký film v rozmezí od šedesáti do devadesáti sekund. Krátké filmy budou promítány divákům v den zahájení festivalu.

Mezi porotce festivalu letos zasedli například Ital Bernardo Bertolucci, jenž režíroval film oceněný devíti Oscary - Poslední císař, nebo americká herečka Carrie Fisherová, známá především jako princezna Leia z Hvězdných válek.

Od roku 1932

Festival se poprvé konal v roce 1932 jako součást 18. ročníku bienále v Benátkách. Od druhého ročníku, konaného v roce 1934, je pořádán každoročně kolem přelomu srpna a září.

První ročník se uskutečnil na terase hotelu Excelsior a byl založen na nesoutěžní bázi. Promítaly se na něm filmy, z nichž některé se později staly slavnými. Například Stalo se jedné noci Franka Capry nebo Lidé v hotelu Edmunda Gouldinga.

Hlavní cenou festivalu pro nejlepší film je Zlatý lev. Nepravidelně bývá udělován Stříbrný lev, který je přidělován buď jako druhá cena, nebo jako ocenění pro debut nebo krátkometrážní film. Uděluje se i Zvláštní cena poroty, herečkám a hercům je určen Volpiho pohár, režisérům, scenáristům, kameramanům a skladatelům za výjimečný řemeslný výkon Zlatá Osella.

Reklama

Výběr článků

Načítám