Hlavní obsah

V Divadle Bez zábradlí se bude tančit tango

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen na jediné představení se do Prahy vrací úspěšné představení Sto let tanga, které diváky provádí vzrušující historií tohoto vášnivého argentinského tance a jež mělo pražskou premiéru loni v listopadu v Divadle Kolowrat. Tentokrát je z Říma přiváží herečka Jitka Frantová do Divadla Bez zábradlí jako součást tamního Letního hraní.

Foto: archiv Jitky Frantové

Gianluca Berti a Jitka Frantová v jedné z mnoha figur argentinského tanga.

Článek

V pátek od 19 hodin si diváci mohou projít stoletou historii tanga prostřednictvím osudů osobností s ním spojených, jak je sepsal italský tanečník, básník, znalec a pedagog tanga Gianluca Berti, který je i jedním z tanečníků představení v režii Alfonsa Venerosa.

„Tango si mě našlo před osmi lety. Tango je virus, který se přenáší z partnera na partnera, a není proti němu žádný lék. Je to doživotní posedlost. Tango, to je stoletá kultura. Nejen tanec, ale hudba, zpěv, poezie, filozofie života, všechno dohromady,“ říká Frantová, pro niž se tango stalo neodmyslitelnou součástí života.

Podtitul Příběh velké lásky napovídá, že nejde o žádnou suchopárnou přednášku, ale o tango vrostlé do lidských osudů, tango frivolní, vážné i vášnivé. V představení zazní nejkrásnější světová tanga, a to jak prostřednictvím dobových projekcí, tak i tanečních exhibicí tří špičkových tanečních párů a v živém pěveckém provedení argentinského zpěváka Martina Troncoza.

Před očima diváků defilují pohnuté osudy osobností, jako byl skladatel Astor Piazolla, zpěvák Carlos Gardel, Carmencita Calderonová, která tančila tango ještě ve svých sto letech, Gricel Viganová, po níž je pojmenováno jedno z nejslavnějších tang, José Mario Contursi, Mariano Mores a řady dalších.

Tango je ve světě čím dál populárnější. „Nikoli náhodou bylo tango zařazeno výborem UNESCO do nehmotného kulturního majetku lidstva, který je nutno chránit,“ připomíná Frantová.

Představení Sto let tanga je jedinečná příležitost, jak se o tomto tajuplném tanci dozvědět něco nového.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám