Hlavní obsah

Audit prokázal daňové podvody v Národním divadle

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Audit o hospodaření v Národním divadle (ND), který předložil ministerstvu kultury ředitel ND Jan Burian ještě před svým nástupem do funkce, prokázal, že v této instituci docházelo k dlouhodobému porušování zákonů při způsobu odměňování umělců, které ve svých důsledcích vedlo k daňovým únikům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Národní divadlo v Praze

Článek

Kolektivní smlouva uzavřená s odborovou organizací umožňovala dvojí odměňování umělců: určitý stanovený počet představení v měsíci jim byl hrazen prostřednictvím mzdy, která podléhá zdanění a odvodům na sociální a zdravotní pojištění, zatímco představení nad tento rámec, tzv. „přehraná“, se hradila prostřednictvím autorských smluv uzavíraných s umělci, kde platí jiná pravidla.

Docházelo tak ke krácení daně ze závislé činnosti a tedy de facto k okrádání státu. Ve většině divadel se „přehraná“ představení platí formou odměny v rámci mzdy.

Materiál, který tato zjištění konstatuje, odevzdal Burian v červnu tehdejší ministryni kultury Aleně Hanákové (TOP 09) a ta ho následně pověřila, aby po svém nástupu 1. srpna začal tyto věci urychleně řešit. Mezitím však ministr Jiří Balvín Buriana v den jeho nástupu do funkce odvolal, a celá záležitost se tak odsunula až do vyřešení dramatických reakcí, které toto odvolání a následný Burianův návrat do funkce provázely.

Nestandardní pravidla

Vzhledem k tomu, že mzdová pravidla nestandardně upravovala kolektivní smlouva a že se dvojí způsob odměňování týkal zejména opery, je více než pravděpodobné, že za Burianovým odvoláním z funkce stojí odboráři z bývalé Státní opery Praha (SOP), jejichž návštěva u ministra kultury Balvína předcházela jeho rozhodnutí o okamžitém odvolání ředitele v den jeho nástupu.

Burian obavy ze zveřejnění výsledků auditu jako důvody stojící za Balvínovým rozhodnutím připustil v rozhovoru pro Právo již v den svého odvolání. Po svém opětovném nástupu do funkce Burian protizákonné články kolektivní smlouvy okamžitě zrušil.

Umělci o peníze nepřijdou

Od středy působí v ND finanční kontrola, která prochází hospodaření minulých let. Teprve na základě jejího zjištění se bude uvažovat o vinících a jejich potrestání. Ve hře je bývalý ředitel ND Ondřej Černý, který ale svou vinu v sobotním vystoupení pro Události ČT razantně popřel s tím, že „během kontrol, které se v ND uskutečnily, nikdo nezjistil žádné pochybení“, dále pak technicko-provozní ředitel ND Václav Pelouch, který byl po odchodu Černého pověřen vedením ND až do nástupu Jana Buriana, a šéfové odborových organizací ND.

Umělci ale o své peníze v žádném případě nepřijdou. Na Burianovu žádost navýšilo ministerstvo kultury dotaci ND o asi 50 miliónů korun určených na mzdové prostředky a zčásti na uhrazení nákladů vzniklých fúzí ND a SOP.

Součástí auditu jsou kromě mzdových pochybení i další problematická rozhodnutí, týkající se vyrovnání se společností Themos, jíž patří část čtvrtého podlaží provozní budovy ND, porušení rozpočtové kázně a zkreslení hospodářského výsledku ND za rok 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám